X
  • English
X

Vesti dana

Pet puta više novca za povećanje nataliteta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Za mere populacione politike Vlada Srbije je ove godine izdvojila 566 miliona dinara, ili pet puta više nego prošle.

Šta je još konkretno država pripremila ne bi li podstakla popravljanje demografske slike Srbije biće poznato tek kada ministri na sednici Vlade uskoro usvoje strategiju o podsticanju rađanja.

Strategijom, koju je pre dva dana usvojio Savet za populacionu politiku, kako ističu u Vladi, uspostavlja se značajna veza između politike podsticanja rađanja i politike prema starima, kao i politike prema migracijama.

Na sednici Saveta se, ističe se u saopštenju Vlade, razgovaralo i o mogućnosti stimulisanja socijalno odgovornih poslodavaca koji daju podršku roditeljima, a premijerka Ana Brnabić je od Privredne komore Srbije zatražila i da predlože nagrade za socijalno odgovorne kompanije.

Na sednici je bilo reči i o istraživanju među studentima o njihovim budućim planovima u vezi sa migracijom i najavljeno da će rezultati biti poznati tokom maja.

Poslednja strategija kojom se država obavezala na pomoć roditeljima usvojena je još januara 2008. i tada su u njoj postavljeni ciljevi i mere, među kojima i ona koja se tiče uvećanja roditeljskog dodatka koji se dobija za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Poslednjih gotovo 30 godina Srbija ne može da se pohvali stopom fertiliteta, a prema podacima iz aktuelne strategije, nivo rađanja je čak 30 odsto ispod potreba prostog obnavljanja stanovništva.

Zastupljenost mlađih generacija se smanjuje, navodi se u strategiji, a starijih povećava.

Odatle i podatak da su 1981. među radno aktivnim najzastupljenije bile generacije od 25 do 35 godina, da bi se u vreme popisa 2002. situacija promenila – najviše radno aktivnih bilo je među onima između 40 i 50 godina.

Povezane vesti

Izvor: Danas

Foto: Pixabay