Pitali smo psihologa – kako preživeti početak školske godine?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nabavka školskih udžebnika, školskog pribora, nova garderoba, nove obaveze. Početek školske godine uvek predstavlja neku vrstu stresa, neretko i izvor porodičnih svađa i tenzije. Stručnjaci šalju potpuno drugačiju poruku i savet đacima i roditeljima.

Samo lagano, poručuje za BIZLife psiholog Dragica Pavlović Babić iz Instituta za psihološka istraživanja pri Filozofskom fakultetu u Beogradu.

“Roditelji ne treba da prave veliki pritisak. Nema tu velike mudrosti. Unutar kuće ne treba da bude tenzije, atmosfera treba da bude relaksirana”, kazala je psiholog i pojasnila da je na početku školske godine potrebno da prođe barem dve nedelje kao period prilagođavanja.

Đacima poručuje da novi početak i sve što se dešavalo za vreme raspusta treba da podele, pre svih, sa svojim drugovima iz razeda.

“Početak školske godine je zapravo povratak u neki ustaljini ritam, sve se vraća na svoje”,  zaključila je Pavlović Babić.

Znamo, reći ćete – lako je njoj da kaže i da savetuje, ali kako u stvarnosti izbeći nerviranje i tenziju. Nije lako, izazovi su veliki, ipak, udahnite duboko i pokušajte.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: B.M.