Pitanje BEZ ODGOVORA: Imaju li ZATVORENICI pravo na 100 evra?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Punoletni građani koji izdržavaju kaznu zatvora, a kojih prema nekim procenama ima oko 11.000, ne znaju da li će dobiti obećanu pomoć države od 100 evra.

Danima pitaju da li mogu i kako da se prijave, nekima je lična karta istekla pa traže rešenje, ali ni u organizacijama koje se bave ljudskim pravima ne mogu da im pomognu zbog ćutanja nadležnih.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ne odgovaraju na pitanja novinara o ovom problemu.

Centar za ljudska prava iz Niša među prvima se oglasio ovim povodom – sumnjaju da su osuđenici među diskriminisanim građanima za pomoć države od 100 evra.

Podsećaju da prema Uredbi Vlade pravo na pomoć imaju svi koji su do 24. aprila ove godine bili punoletni, prebivalište im je u Srbiji i poseduju važeću ličnu kartu.

Među njima su i zatvorenici koji danima pitaju da li će dobiti 100 evra kao i ostali građani i kako.

U niškom Centru za ljudska prava objašnjavaju da bi problem mogao da bude to što mnogi osuđenici nemaju ličnu kartu, jer im je istekla dok su u zatvoru i ne mogu da je produže.

I u Odboru za ljudska prava u Nišu napominju da postoji mnogo nedoumica i da ih građani koji su na odsluženju zatvorske kazne zovu i traže uputstva.

Oni koji imaju važeću ličnu kartu najčešće pitaju da li mogu i kako da se prijave dok su u zatvoru, da li to neko može da učini umesto njih. Nedoumice imaju i oni kojima je dokument istekao i ne mogu da ga produže i pitaju da li će zbog toga ostati bez 100 evra.

Ima mnogo pitanja i nedoumica, ali nema odgovora. Zvaničnih informacija ili uputstava o tome kako da se ovaj problem reši nema i smatramo da bi nadležni trebalo da reaguju i pojasne proceduru, navode u Odboru.

Iz Centra takođe ističu da u pomenutoj Uredbi Vlade nije navedeno da je pomoć od 100 evra uskraćena zatvorenicima, te smatraju da je neophodno da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija izda uputstva i smernice kako da se ovo pravo ne uskrati ovoj marginalizovanoj grupi građana, koja je već pogođena siromaštvom.

Izvor: Južne vesti

Foto: Pixabay