Plaćamo milionske penale zbog neiskorišćenih kredita

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dok nas MMF poziva na štednju, a nadležni se hvale rezultatima fiskalne konsolidacije, Srbija godišnje plaća milione evra penala za neiskorišćene, a odobrene kredite.

Samo prošle i početkom ove godine, zbog toga što nismo iskoristili novac od kredita koje smo dobili, platili smo oko 4,4 miliona evra.

Neuspešna realizacija…neuspešna realizacija…neuspešna realizacija…Tako otprilike izgleda pogled u kreditnu dokumentaciju ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture, prenose B92 i Prva srpska televizija.

“U našem resoru se kreće realizacija od 40 do 90 odsto”, kaže državni sekretar Miodrag Poledica.

Ali kako se uopšte dogodi da za nešto tražimo novac, dobijemo ga, i onda ga ne potrošimo?

“Projekti nisu bili spremni za realizaciju zbog na primer eksproprijacije”, kaže Poledica i objašnjava da je za to odgovornost široka.

Ali još niko nije odgovoarao iako se iz budžeta godinama unazad troše milioni.

Penali kreditorima ne plaćaju se samo za velike infrastrukturne projekte, poput koridora, već i za garancije koje su date za kredite javnih i državnih preduzeća. Kome, koliko – nismo uspeli da saznamo.

A u Ministarstvu finansija koje je dužno da kontroliše kako i zbog čega se novac ispalćuje danima ne stiže odgovor. Ministar Siniša Mali danima nema vremena da odgovara na pitanja kolega iz Prve TV.

Savetnik za investicije i ulaganja Mahmut Bušatlija objašnjava da ovakva praksa postoji više od 15 godina.

“Vi ne možete bez ozbiljnog planiaranja ali nažalost naša demokratizacija nije donela političku svest da to mogu političari da rade. Svaka banka mora da zaštiti interese jer ako vam odobri sredstva mora za vas da ih drži i ako vi to ne plaćate morate da im platite kaznu”, objašnjava Bušatlija.

Izvor: B92/Prva srpska televizija

Foto: Pixabay