Planira se ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije planira da ukine zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, a da istovremeno uvede mehanizam kojim će strogo kontrolisati zapošljavanje po ministarstvima, školama, državnim institucijama, opštinama, piše Blic.

Iako je zabrana zapošljavanja, koja je na snazi već nekoliko godina, produžena i na 2019, u Nemanjinoj 11 intenzivno rade na ukidanju ove mere i uvođenju nove prakse kojom će strogo kontrolisati zapošljavanje i plaćanje radnika iz državne kase.

Kako saznaje “Blic”, Vlada i Međunarodni monetarni fond uveliko rade na novom mehanizmu zapošljavanja koji će morati da poštuje svaka služba i institucija u javnom sektoru, od domova zdravlja, preko centara za socijalni rad, škola i opština do ministarstava, a koji će zameniti dosadašnji Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih.

Novo zapošljavanje ili primanje u stalni radni odnos radnika sa
ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, više neće biti uređeno zakonom.

Umesto dosadašnje Vladine komisije koje je kontrolisala ovaj proces, država će uvesti novi sistem koji će strogo kontrolisati baš svako primanje u radni odnos, njegove razloge, potrebe i način.

Jedna od ideja je da se ponovo uvede kadrovski plan koji je pre četiri godine postojao u ministarstvima i državnim organima, a koji bi značio precizno planiranje poslova i broja potrebnih ljudi, bilo da su u pitanju zaposleni na neodređeono, određeno ili po ugovorima o privremenim i poveremenim poslovima.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Komentari 3

  1. marko

    Samo jos kad bi nam neko rekao kada ce to biti…pa da otvorim sampanjac.

  2. SLOBA

    TO BI ZAISTA BILO ISPRAVNO, POŠTO NEMA NIKAKVOG SMISLA DA NA UPRAŽNJENOM, SISTEMATIZOVANOM RADNOM MESTU, VELIKI BROJ MLADIH LJUDI RADI NA ODREĐENO VREME. SAMA ČINJENICA DA JE RADNIK NEOPHODAN DOVODI U PITANJE NJEGOVU EGZISTENCIJU I SVE ŠTO UZ TO IDE, KAO PRVO STVARANJE PORODICE, ZATO JOŠ JEDNOM SMATRAM DA JE POTREBNO PRUŽITI ŠANSE ONIMA KOJI HOĆE DA RADE.SVAKAKO KAKO JE NAVEDENO UZ KONTROLU POTREBE ZA RADNICIMA.

  3. Marko

    Hocete li objaviti demanti vlade Srbije na ovu vest posto je sad vec ocigledno da je ova vest lazna i da Vlada Srbije ne planira ukidanje ove zabrane do kraja ove godine? Nazalost i ja sam se ponadao i jedva cekam da se ukine.