Pobuna na društvenim mrežama je promenila lokaciju festivala

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Nakon izuzetno burne reakcije na društvenim mrežama Festival “Belgreat” koji je trebalo da bude održan na Velikom ratnom ostrvu, u zaštićenoj zoni prirode, biće premešten na drugu lokaciju. Reagovali su i mediji i ekološki aktivisti, pa je sprečeno da zaštićene i retke vrste ptica budu ugrožene bukom, masom ljudi i otpadom.

Na Velikom ratnom ostrvu 2003. održan je Echo festival. To je ujedno bio i poslednji put da se ovaj zaštićeni rezervat prirode koristi u takve svrhe. 15 godina kasnije, novi pokušaj zvani „Belgreat“ nije prošao. Organizanizatori su potvrdili novu lokaciju – Barutana.

Prema pisanju Insajdera, Zavod za zaštitu prirode je izdao Mišljenje br. 019-287/2 od 08.03.2018. godine Turističkom centru Zemun d.o.o. u kome se negativno izjasnio po pitanju održavanja festivala i preporučio da se razmotri druga lokacija. Turistički centar Zemun osnovalo je Javno preduzeće za pijačne i pogrebne usluge Zemun.

Međutim, mesecima se organizator nije obazirao na preporuku Zavoda, a čak je i Skupština Grada Beograda podržala održavanje Festivala, nakon čega je ulaz na festival postao besplatan, iako su se prethodno karte prodavale po ceni od 1.500 dinara.

Festival Belgreat trebalo je da bude održan 27. i 28. jula na Velikom ratnom ostrvu koje je proglašeno za zaštićeno područje i stanište brojnih zaštićenih vrta ptica. Uprkos negativnom mišljenju Zavoda za zaštitu prirode, Turistička organizacija Zemun i Turistička organizacija Beograd dali su podršku ovom festivalu. Ipak, razum je pobedio.

Izvor: BIZLife/Insajder

Foto: youtube

Komentari 2

  1. Martika

    Šta je turistički centar Zemun, a šta Turistička organizacija Zemuna?

  2. Baki 55

    Nema tu ni R od razuma. Da nije dignuta dževa i halabuka uništili bi ptičju oazu. Naprednoj bagri ništa nije sveto.