Počeo trgovinski rat

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vašington uveo kaznene tarife na uvoz kineske robe vredne oko 50 milijardi dolara, čime se produbljuje trgovinski sukob dve najveće ekonomije sveta. Peking najavio odgovor u „istoj vrednosti“.

Predsednik SAD Donald Tramp obećao je da će odgovoriti na „nepravične trgovinske postupke“ Kine. On je doneo odluku o uvođenju kaznenih tarifa od 25 odsto posle sastanka sa visokim ekonomskim zvaničnicima u Beloj kući.

Bela kuća nije objavila konačan spisak kineskih proizvoda koji podležu tarifama, a među njima će se naći proizvodi koji imaju „značajnu industrijsku tehnologiju“, uključujući televizore, medicinsku opremu, robote, električne motore, kamere, ali i soju.

Odluka o uvođenju kaznenih tarifa na kineske proizvode usledila je nedugo posle samita američkog predsednika Donalda Tramp i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, i nastojanju SAD da pritisnu Peking da nastavi ekonomski pritisak na Pjongjang.

Tramp je na konferenciji za štampu posle sastanka sa Kimom u Singapuru rekao da SAD imaju preveliki trgovinski deficit s Kinom, dodajući da se nešto mora preduzeti po tom pitanju

Kineska vlada saopštila je da će odgovoriti na uvođenje američkih kaznenih taksi na kinesku robu uvođenjem momentalnih kazni za proizvode iz SAD u istoj vrednosti.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da ukida dogovore s Vašingtonom o smanjenju deficita u trgovinskoj razmeni. U saopštenju se ne precizira koji američki proizvodi mogu da se nađu na udaru, ali je Kina u aprilu najavila moguće taksi na soju, lake letelice, sokove, viski i govedinu.

„Kineska strana ne želi da vodi trgovinski rat, ali suočena s kratkovidošću američke strane, Kina mora snažno da odgovori“, dodaje se u saopštenju.

Peking je najavio da će odmah uvesti identične takse za američke proizvode, kao i da će svi ekonomski i trgovinski sporazumi dve strane biti poništeni.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay