Politika: MMF traži rešavanje problema lokalne samouprave

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Potpuno neplanirano na pregovarački sto sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ovih dana stigla je još jedna neprijatna tema problemi lokalnih finansija.

Taman kad se situacija u republičkoj blagajni stabilizovala, budžetima opština i gradova zapretio je izgleda grčki scenario.

Kako „Politika” saznaje , Džejms Ruf, šef misije MMF-a, upoznat je sa detaljima analize Fiskalnog saveta koja pokazuje daje „veliki broj lokalnih budžeta potpuno neodrživ i zahteva snažne mere konsolidacije”. Fond sada insistira da se republika uključi u rešavanje lokalnih problema, i to tako što će za početak napraviti okvir preko koga će se pratiti da li se budžeti gradova i opština realno planiraju.

Uvreženi stav među domaćim ekonomistima je da MMF interesuje samo konačan rezultat, a zbirno posmatrano lokalne kase su u suficitu. Zaključno sa aprilom, taj višak iznosio je čak devet milijardi dinara. Tako posmatrano, lokal uopšte nije tema pregovora jer na prvi pogled može da se izvuče zaključak da je stanje spektakularno,piše Politika.

Izvor: Politika

Foto: YouTube screenshot