Politika: Tri investitora tužila Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Protiv Republike Srbije trenutno se vode tri investicione arbitraže, kažu za „Politiku” u Državnom pravobranilaštvu.

Procesi su pokrenuti pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova sa sedištem u Vašingtonu. Ročišta je moguće, po dogovoru. zakazati i u Parizu.

Srbiju su ovom sudu tužili kompanija „Mera invest” sa Kipra, koja je u vlasništvu Marka Miškovića, „Kunsttrans” iz Austrije i „Energozelena” iz Belgije. U slučaju „Mera invest”, Marko Mišković, sin vlasnika „Delta holdinga” Miroslava Miškovića, 26. januara ove godine tužio je Srbiju sudu u Vašingtonu. Povod za spor bio je poreski dug od 320 miliona dinara.

Drugi spor koji se vodi protiv Srbije pokrenula je austrijska kompanija „Kunsttrans”, a predmet spora je ugovor iz 2006. godine, kojim se ovo preduzeće obavezalo da obezbedi skladište za smeštaj umetnina Narodnog muzeja u vreme dok traje rekonstrukcija muzeja.

Treći arbitražni spor protiv Srbije pokrenula je belgijska „Energozelena”. Još u novembru 2014. „Energozelena” je presavila tabak zbog, kako tvrde, sistematskih propusta Srbije da sprovede sopstvene propise u oblasti prerade životinjskog otpada.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay