“Poslovna saradnja” američkih bankara i meksičkih kartela

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki ogranak holandske Rabobanke sklopio je sporazum o priznanju krivice nakon što je optužen za pranje stotina miliona dolara trgovcima droge. To je jedna od najvećih nagodbi vezanih za meksičke kartele svih vremena.  

Američka filijala holandske Rabobanke moraće da plati 369 miliona dolara (301 milion evra) državnim organima nakon što se izjasnila krivom za skrivanje informacija od istražitelja.

Ta banka je bila uključena u šemu pranja novca od droge iz Meksika.

Kako se zločin odvijao

  • Između 2009. i 2012. godine, Rabobanka je rukovala stotinama miliona dolara koji su pripadali meksičkim trgovcima drogom.
  • Ministarstvo pravde SAD je postalo sumnjičavo kada je kancelarija te banke u Kaleksiku u Kaliforniji, dve ulice od granice sa Meksikom iznenada postala podružnica koja najbolje posluje.
  • Banka je držala spisak „verifikovanih“ klijenata čije sumnjive transakcije nisu bile podvrgnute pregledu.
  • Taj spisak se sa 10 klijenata 2009. godine proširio na više od hiljadu do 2012.
  • Tokom 2012. godine, rukovodioci banke su ometali istragu o poslovanju tako što su lagali istražitelje Ministarstva finansija SAD i otpuštali zaposlene koji su dovodili u pitanje sumnjive poslove banke.

„Kada je Rabobanka saznala da znatan broj transakcija njenih klijenata ukazuje na međunarodnu trgovinu narkoticima, organizovani kriminal i pranje novca, ali odlučila je da zažmuri na jedno oko i da prikrije nedostatke“, rekao je zvaničnik Ministarstva pravde Džon Kronan.

Advokat Rabobanke Džejms Kavoli odbio je da razgovara sa novinarima, a sama banka još nije objavila izjavu o sporazumu o priznanju krivice.

Nagodba je među najvećim svih vremena, iako je znatno manja od novčane kazne od 1,9 milijardi dolara koju je HSBC platio zbog pranja novca. Vahovia banka je 2010. platila 160 miliona dolara za slična zlodela.

Izvor: DW, BIZlife

Foto: Pixabay