Postignut dogovor u EU: Paket pomoći od 500 milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministri finansija zemalja članica EU postigli su sinoć dogovor o paketu pomoći vrednom 500 milijardi evra za evropske zemlje teško pogođene pandemijom koronavirusa.

Predsednik Evrogrupe Mario Senteno objavio je da je dogovor postignut posle maratonskih diskusija u Briselu, prenosi BBC.

Ministri međutim nisu prihvatili zahtev Francuske i Italije da članice Unije podele troškove nastale zbog krize, izdavanjem takozvanih “korona obveznica”.

Evropska centralna banka pozvala je na odobravanje paketa pomoći do 1.500 milijardi evra, procenivši da će toliki iznos biti potreban za saniranje posledica krize.

Uprkos tome, francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozdravio je sporazum koji je opisao kao najvažniji ekonomski plan u istoriji EU.

Ministri su bili blizu dogovora i u sredu, ali pregovori ipak nisu bili uspešni zbog spora između Italije i Holandije koja se najviše protivi izdavanju “korona obveznica”.

Kriza izazvana pandemijom korona virusa ukazala je na duboke podele u Evropi, pošto Italija i Španija optužuju severne države na čelu s Nemačkom i Holandijom da nisu dovoljno solidarne.

EU sprema “KORONA MARŠAL PLAN”: Italija ne sme propasti


Izvor: Beta

Foto: Pixabay