Potpisan zakon “protiv” Soroševog univerziteta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Bela Szandelszky

Predsednik Mađarske Janoš Ader potpisao je zakon o obrazovanju za koji se smatra da je uperen protiv univerziteta milijardera Džordža Soroša.

Zakon, koji bi mogao da natera Sorošev Centralnoevropski univerzitet (CEU) da se zatvori ili preseli, ove nedelje je usvojio mađarski parlament na predlog vlade Viktora Orbana.

Predsednk Ader je u saopštenju naveo da je zakon koji postavlja nove uslove za strane univerzitete u Mađarskoj u skladu sa Ustavom i da ne krši akademskee slobode.

Ader je takođe pozvao vladu da “odmah” počne pregovore sa pogođenim institucijama kako bi se osiguralo usklađivanje sa novim pravilima.

Prema odredbama novog zakona o obrazovanju, CEU bi morao da promeni ime i da otvori kampus u SAD, kako bi nastavio sa radom. Za CEU Mađarska traži bilateralne sporazume sa SAD i državom Njujork gde je univerzitet takođe akreditovan.

Oko 70.000 ljudi okupilo se u nedelju uveče na ulicama Budimpešte u znak podrške Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) Džordža Soroša, i pozvali su mađarskog predsednika Adera da stavi veto na novi zakon.

Poreklom Mađar, milijarder Soroš je 1991. godine osnovao CEU, koji trenutno pohađa 1.400 studenata iz 108 zemalja.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Bela Szandelszky