Potpisano više od 20 sporazuma i memoranduma

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, Slobodan Miljević

Tokom radne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a trećina je u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Delegacije Srbije i Rusije su u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina razmenile te dokumente koje su potpisali predstavnici dve države.

Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve države od 2019. do 2020. popisali su ministri Ivica Dačić i Sergej Lavrov.

Potpisan je sporazum koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe, a parafirali su ga generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Popović i generalni direktor ruske državne kompanije „Ros seti“ Pavel Livinski potpisali su Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike, a srpski ministar je potpisao i memorandum o razumevanju u oblasti razvoja digitalnih tehnologija.

On je sa generalnim direktorom „Rosksmosa“ Dmitrij Rogozin potpisao i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Potpisan je i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane „Đerdap 2„, između kompanija „Silovije mašini“ i „Elektroprivrede Srbije“, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Plan je, kako je za RTS rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da snaga te hidroelektrane, koja od izgradnje nije remontovana, bude povećana sa 270 na 320 megavata, a da se remontom obezbedi njen sigiran rad i u narednih 30 godina.

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su i Memorandum o saradnju u zajedničkim projektima u oblasti razvoja infrastrukture za proizvodnju i prodaju tečnog prirodnog gasa.

Potpisani Memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor predviđa proširenje tog skladišta za 60 odsto, sa 450 na 750 miliona kubika. Biće obezbeđeno dnevna moć eksploatacije tog skladišta sa pet na 10 miliona kibika, kolike su maksimalne dnevne potrebe tokom zime. Srbija godišnje troši oko dve milijarde kubika uvoznog gasa.

U oblasti infrastrukture potpisan je ugovor između „Infrastrukture železnice Srbije“ i ruske kompanije „RŽD internešenel“ za nove projekte na železnici, u vrednosti 230 miliona evra.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, u vrednosti 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra.

Ministri rada dveju zemalja Zoran Đorđević i Maksim Topilin potpisali su administrativni sporazum o socijalnoj sigurnosti protokol o razmeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Izvor: Beta

Foto: Beta, Slobodan Miljević

Komentari 2

 1. Baki 55

  Trla baba lan… Toliko o memorandumima i sporazumima koji nisu obavezujući.

 2. Aleksandar Milanović

  Lepo ali nista konkretno i direktno iz oblasti poljoprivrede, privrede i turizma.
  Strašna bezidejnost i nezainteresovanost.
  Sve se svodi na reklamiranje i manekenstvo.

  Aleksanadar Milanović
  Prokuplje