Potpredsednik SAD danas sa premijerom Crne Gore i na samitu Jadranske povelje

PinterestFacebookTwitterShare

Potpredsednik SAD Majk Pens nastavlja danas posetu Crnoj Gori susretom sa crnogorskim premijerom Duško Marković i obraćanjem učesnicima Jadranske povelje na samitu kome prisustvuju premijeri država regiona. Pens je po dolasku u Podgoricu na svečanoj večeri sa crnogorskim državnim vrhom ocenio da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti regiona Zapadnog Balkana i da njena “hrabrost u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svet”.

“Ovo je opipljiv znak naše posvećenosti Crnoj Gori kao najnovijoj članici NATO-a”, rekao je Pens na večeri koju je u njegovu čast organizovao premijer Duško Marković, a kojoj su prisustvovali predsednik države Filip Vujanović i predsednik skupštine Ivan Brajović, kao i ministri odbrane i inostranih poslova.

Posle bilateralnog susresta sa crnogorskim premijerom Markovićem, potpredsednik SAD će učestvovati u radu samita Jadranske povelje koji se danas održava u Podgorici.

Domaćin tog skupa su Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsedava Jadranskom poveljom – regionalnom inicijativom pokrenutom 2003. godine pod okriljem SAD, s ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO-u.

Pored domaćina premijera Crne Gore Duška Markovića i Makedonije Zorana Zaeva, u radu skupa učestvovaće premijeri Hrvatske Andrej Plenković, Albanije Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Kosova Hašim Tači.

Posetu Pensa prate velike mere bezbednosti. Hotel “Hilton” u kome je odseo američki potpredsednik i u kome se održava samit je ogradjen, a deo obližnjih ulica je blokiran za saobraćaj.

U gradu je pojačano prisustvo policije.

Sa Pensom je u Podgoricu doputovala i njegova supruga Karen, koja će danas obići farmu pčela kraj Podgorice i najveće jezero na Balkanu Skadarsko jezero.

Izvor: BIZLife/Beta