Poziv na razgovor je najbolja Božićna poruka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da je potreban otvoreniji razgovor društva i svih verskih zajednica, kao i države i crkve.

“Građanima Srbije – katoličkim, pravoslavnim i svim ostalim vernicima potreban je dubok i svestran dijalog. Moramo svi zajedno da preuzmemo odgovornost za izbor najboljih puteva za budućnost”, rekao je Hočevar u intervjuu za Večernje novosti od ponedeljka.

On je ocenio da su upoznavanje, razgovor i saradnja jedini put za lečenje rana iz prošlosti.

Na pitanje kako se katolici osećaju u Srbiji Hočevar je rekao da su oni verska i nacionalna manjina što ih navodi na veći angažman i čuvanje svojih specifičnosti.

“Poteškoće nam prave istorijski sukobi koje su Srbi imali sa katoličkim narodima, svejedno da li je reč o Mađarima, Hrvatima, Albancima…Bez obzira na to sve nacionalne manjine u Srbiji se osećaju da su zaista u svojoj zemlji i daju joj veliki doprinos. Ne smemo zaboraviti da su razlike između pravoslavlja i katoličanstva minimalne”, naveo je on.

On je kazao da svi događaji iz prethodnog veka, uključujući i ulogu (kardinala Alojzija) Stepinca “predstavljaju veliki poziv da ne zaboravljamo prošlost”.

“Na ovom slučaju imamo priliku za vođenje fundamentalnog dijaloga. On je veoma važan za bolje razumevanje Istoka i Zapada i dve crkve”, naveo je Hočevar.

Hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Screenshot