Preliću 12 godina za ubistvo Brisa Tatona

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Viši sud u Beogradu osudio je danas Đorđa Prelića na 12 godina zatvora za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine.

Sud je zaključio da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu.

U tu kaznu biće uračunate i četiri godine koje je proveo u pritvoru i zatvoru.

Prelić ima pravo žalbe.

Ponovljeno suđenje je trajalo 14 meseci, a tokom iznošenja završne reči odbrna je tražila oslobađajuću presudu, dok je tužilaštvo zahtevalo maksimalnu kaznu.

Prelić, koji je u odsustvu bio osuđen na 15 godina bio je godinama u bekstvu i skrivao se u Grčkoj kao monah. U iznošenju završne reči rekao je da je imao dobar razlog zašto je godinama bio u bekstvu.

“Bio sam nedostupan, ne sudu, već prethodnoj izvršnoj vlasti. Bekstvo je bilo borba za goli život. Želeo bih da se Tatonovim roditeljima prenese poruka da im nisam ubio sina”, rekao je optuženi Prelić u završnoj reči.

Advokat porodice Brisa Tatona: Sud je odoleo pritiscima

Zastupnik porodice ubijenog francuskog navijača Brisa Tatona advokat Slobodan Ružić izjavio je da će kada dobije pismenu presudu videti iz kojih je razloga osuđenom Đorđu Preliću smanjena kazna na 12 godina.

On je rekao i da već osam godina traju pokušaji pritiska dela javnost na sud da se događaji posle kojih je Taton preminuo tretiraju kao nesrećan slučaj.

“Sud je odoleo pritiscima”, rekao je Ružić.

Advokat odbrane Đorđa Prelića najavio je da će se žaliti na presudu i ocenio da je presuda rezultat kompromisa, koji su van sudnice i domašaja pravosuđa.

On je dodao da smatra da će konačnu odluku o slučaju doneti Apelacioni sud i da se nada da će neko posle drakonskih kazni doneti objektivnu presudu koja će moći da zadovolji “interese koje provejavaju sudnicama”.

On je dodao da se iz kratkog obrazloženja presude vidi da je sud utvrdio da Prelić nije učestvovao u organizovanju napada na navijače francuskog Tuluza ali da je sud cenio celokupnost dela.

Izvor: N1, Beta

Foto: Screenshot