Premijerka objasnila MMF-u

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera, što Vlada ne želi, već se traži način da se fazno ponovo pređe na prethodni sistem – redovno dvogodišnje uskladjivanje penzija.

Brnabić je u Subotici, govoreći o tome da je misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) sugerisala predstavnicima vlasti da ukinu krizne mere za penzionere, odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzija koji je na snazi već četiri godine, istakla da se o tome već duže vreme razgovara sa predstavnicima te finansijske institucije, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je potvrdila da će za nekoliko dana imati sastanak sa predstavnicima MMF-a, ocenjujući da je važno da se o tom pitanju razmišlja racionalno.

Objasnila je da postoji grupa penzionera sa najnižim penzijama koje nikada nisu bile umanjene, zatim oni kojima su penzije zakonom umanjene, ali su u poslednje tri godine povećane više nego što je bilo umanjenje, kao i grupa najstarijih sugrađana kojima su penzije i dalje manje nego što su bile pre mera fiskalne konsolidacije.

„Ne možemo jednostavno da kažemo da se taj zakon ukida, zato što nikome nećemo umanjivati penzije. Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na sistem da se penzije uskladjuju dvogodišnje sa rastom BDP-a, i o tome ćemo razgovarati“, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da je MMF rekao da je Srbija apsolutni šampion i primer odgovornog vodjenja fiskalne politike i odgovorne implementacije aranžmana, te da je državna kasa stabilna, i ponovila da Vlada, uz trenutni rast, planira još jedno povećanje plata i penzija.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Mučenik

    MONSTRUMSKA POSLA

    Grobar penzionera ΛV ostaje i dalje njihov vrli grobar. S kojom li se on logikom i matematikom rukovodi, pa se izlupava u vezi povećanja i otimanja penzije. Realno ni jedna penzija nije više veća od one u 2014. godine. Grobar penzionera je povećao penzije kojih ne otima za 7,53%, a troškove života povećao za više od 20%, koga on to majstorski, ili bezobrazno laže. Laže sebe, jer niko ne veruje njegovim baljazganjima. Penzioner, smrtnik ΛV, koji je primao 2014. godine 68.620,47 din (572,30 €), sada prima 62.675,34 din (ili 561,76 €), sa njegovim povećanjem od 8% i na to otme 25%, povećanje će iznositi samo za 3.760,52 din ili penzija će iznositi 66.435,86 din (561,76 €), ovom penzosu do sada je oteto 4.500 evra, a koliko će još otimati grobar? ΛV, kao grobar penzionera, ne poštuje ni sebe, u suprotnom ne bi ovako lagao, već bi poništio svoju monstrumsku odluku otimanja penzija i njeno ne usklađivanje sa porastom troškova života. On hrabri 80% penzionera lagajući ih kako im je povećao penziju, a oni valjda vide blagodete tog povećanja kada odu u prodavnicu ili kada im pošalje izvršitelje što ne mogu da plate dažbine. Monstruozno, zar ne? Stičiće ga kletva! Što li se toliko ΛV i premijer(ka) plaše u vezi spašavanja najsiromašnije penzionere? Neka ukinu svoj nakaradni zakon o otimanju penzija, a pri tome neka se zadrži ono jadno povećanje penzija za četiri godine od 7, 53%, time bi se prosek penzija pomerio, a svako, bar onima kojima se ne otima, primaće istu vrednost penzija kao i do sada. ΛV, kao grobar penzosa, i onako im ne daje hranu kašikom već se samo sekira, a to šteti srcu i mozgu. Ovo treba što pre da uradi jer prepun BDP može i da procuri.

  2. Dr Miggyy

    Da bi premijer(ka) objasnio(la) MMF po pitanju penzija, prvo treba njoj da je jasno šta hoće, drugo, da li joj objasnio mentor ΛV. Njoj nije jasno, ako se ukine njihov nakaradni i polpulistički zakon o otimanju penzija, da će oni koji imaju penziju ispod 20.000 rsd, njima se ništa ne menja. Čarobno povećanje penzija od 7,53% za period od četiri godina, ostaje, ako drugačije vlasti ne izmisle. Ešalon penzionera, kojima se otima penzija, vratili bi se na nivou 2014. godina sa pomenutim povećanjem, a realno mnogo niža od stadašnje. Penzije nisu usklađivane, a troškovi života su porasli 20-30%. Ovo premijer(ka) prenebregava ili ne zna.