Preminuo Miodrag Živković, autor spomenika u Šumaricama, na Sutjesci i Kadinjači

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Autor po mnogima najtragičnijeg spomenika u istoriji Srbije, Miodrag Živković, preminuo je u svojoj 93. godini života.

Živković će ostati upamćen kao čovek koji je rukama u stvarnost kroz spomenik “V/3” pretočio stihove pesme “Krvava bajka” Desanke Maksimović. Ovaj spomenik nalazi se u Šumaricama, u Kragujevcu, i služi kao podsetnik da je na tom mestu Vermaht počinio možda i najveći masakr u drugom svetskom ratu, streljavši 2.796 osoba, od čega 217 maloletnika.


Pored ovog, Živković je stvorio i spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka, spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu, spomen-kosturnicu u Gonarsu u Italiji i Spomen-kompleks na Kadinjači.


Istoričar Dejan Ristić napisao je na svom “Fejsbuk” profilu da je Živković svojim umećem i neobičnim darom iz samo naizgled hladnog materijala otelotvorio neka od remek-dela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru i stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav.

Taj umetnik krhke građe stvarao je, kako se navodi, po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.


Miodrag Živković, rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izvor: Glas javnosti

Foto: Youtube/Printscreen

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.