Preminuo novinar i publicista Slavoljub Đukić

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Dugogodišnji novinar i publicista Slavoljub Đukić preminuo je u Beogradu u 91. godini.

Đukić je rođen u Slovcu kod Valjeva 1928. U ratnim godinama pohađao je gimnaziju u Valjevu, a maturirao u Beogradu. Kao šesnaestogodišnjak, kao borac Prve proleterske brigade, prošao je ratni put preko Slovca, oslobađanja Beograda i Sremskog fronta, do Trsta.

Novinarsku karijeru počeo je u Sportu (1949), potom je bio novinar Večernjih novosti, Borbe i Politike, gde je najveći deo radnog veka proveo kao komentator i hroničar.

Bio je i glavni urednik nedeljnika NIN. Mimo volje penzionisan je 1987. godine. Dobio je više priznanja i nagrada za svoj novinarski rad.

Slavoljub Đukić je autor više knjiga iz oblasti publicistike (četiri o režimu Slobodana Miloševića) – „Kako se dogodio vođa (1991), „Između slave i anateme“ (1994), „On, ona i mi“ (1997), „Kraj srpske bajke“ (1999) – kao i dela „Čovek u svom vremenu“ (1989), „Slom srpskih liberala“ (1990), „Lovljenje vetra“, biografsku priču o intelektualnom angažmanu Dobrice Ćosića (2001).

Poslednja publicistička dela su mu „Pogled iz osinjaka“ (razgovori i susreti sa Dobricom Ćosićem) i „Političko groblje“, knjiga koju je najviše cenio i za koju je dobio nagrade „Desimir Tošić“ (2009) i „Svetosavski pečat“ (2010).

Đukić je bio koscenarista i pisac za nekoliko dokumentarnih filmova, koji su osvojili najviše umetničke nagrade, među kojima su „Krov“, „Žulj“ i „Povratak iz Kutuzera“.

Đukićevi tekstovi i dela ostavili su neizbrisiv trag na domaćoj medijskoj i javnoj sceni, ocenjuju beogradski mediji. Kako je saopštila porodica, vreme i mesto sahrane Slavoljuba Đukića biće naknadno objavljeni.

Izvor: Beta

Foto: screenshot