Preminuo TALENTOVANI mladi srpski fizičar – Kembridž u trodnevnoj ŽALOSTI

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Preminuo je jedan od najboljih mladih srpskih fizičara Mihajlo Sporić (22), a britanski Univerzitet Kembridž, na kome je studirao, objavio je trodnevnu žalost.

“Mihajlo Sporić je bio izuzetno talentovan i svestran učenik, nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i najvažniju među njima zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike”, objavila je Matematička gimnazija u Beogradu.

Mihajlo Sporić je u Srbiji upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički.

Studirao je i u Velikoj Britaniji, a Univerzitet Kembridž, koji je proglasio trodnevnu žalost povodom njegove smrti, ustanoviće i nagradu u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Mihajlo je preminuo posle teške bolesti. Biće sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Mihajlo o PRAVIM vrednostima

Pre tri godine, kao učenik Matematičke gimnazije, osvojio je zlatnu medalju iz fizike na međunarodnoj olimpijadi u Kazahstanu, na kojoj su naši matematičari osvojili ukupno šest medalja. Kako je tada rekao, pored euforije zbog osvajanja medalje, možda i najjači utisak je sav publicitet koji je posvećen tom velikom uspehu srpskih đaka.

“Meni je drago što se naglasak stavlja na te neke `druge` vrednosti, kao što su rad i odgovornost, ispred `vrednosti` rijaliti zvezda koje se sada plasiraju kao prave”, rekao je tada mladi student.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: screenshot