Priština ukinula neke barijere na uvoz

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Vlasti u Prištini skinule su barijere za uvoz većeg broja poljoprivrednih proizvoda, koje su nedavno uvedene, ali očekujemo da u najkraćem mogućem roku budu skinute sve trgovinske barijere u razmeni robe u regionu CEFTA, izjavio je ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

On je u Beogradu juče razgovarao sa predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu trgovinske barijere, odnosno carinu od 30 odsto, na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, čime se direktno krši regionalni sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA.

Pre tog sastanka, kako je novinarima rekao Ljajić, stigla je potvrda da je u Prištini odlučeno da se ukinu carine samo na određene proizvode, a da će, prema nezvaničnim informacijama, i dalje biti carinjen uvoz paprika, grožđa, malina i kupina.

„U slučaju da Priština ne ukine sve trgovinske barijere svaka članica CEFTA se odlučiti koje recipročne mere će primeniti“, istakao je Ljajić.

Dodao je da niko od učesnika tog sastanka ne želi trgovinski rat koji „nikome ništa dobro ne donosi“.

Ljajić je objasnio da se od prištinskih vlasti očekuje da ukinu i dodatne akcize na uvoz građevinskih blokova i brašna iz Srbije, zatim carina na mleko i mlečne proizvode iz Bosne, a piva iz Crne Gore.

Najavio je da će operativno telo rešavati probleme u trgovini u regionu CEFTA u realnom vremenu dok se ne donese dodatni protokol 7 CEFTA spozuma o rešavanju sporova.

Izvor: Beta

Foto: Beta