Priština ukinula spornu odredbu o carinama na uvoz voća, povrća i kukuruza

Privremene institucije u Prištini ukinule su spornu odredbu o zaštitnoj carini od 30 odsto na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, koja je uvedena 13. jula ove godine, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Priština je prošle nedelje ukinula zaštitne carine na 14 proizvoda, a najnovija odluka se odnosi na preostalih sedam vrsta voća i povrća, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić je kazao da je popuštanje Prištine posledica „pritiska i odlučne reakcije Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore“, koje su se prošle nedelje, na ministarskom sastanku u Beogradu, „jedinstveno suprotstavile ovoj i svakoj drugoj vrsti barijera u trgovini“.

„Četiri zemlje će nastaviti da insistiraju na ukidanju preostalih carinskih i vancarinskih barijera koje je ranije uvela Priština. Samo kroz slobodan protok ljudi, roba i usluga može doći do stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, koji je u apsolutnom interesu svih strana CEFTA, jer povećava konkurentnost naših privreda i otvara mogućnost novih investicija u regionu“, rekao je Lajić.

On je podsetio da su i dalje na snazi barijere Prištine za promet brašna i termo blokova iz centralne Srbije, mleka i mlečnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine i piva iz Crne Gore.

„Međutim, najnovija najava iz Prištine i Tirane o brisanju granica je u potpunoj suprotnosti sa principima regionalne saradnje i daljih ekonomskih integracija Zapadnog Balkana. Takvi, jednostrani potezi, pre su uvod u realizaciju velikodržavnog projekta, nego što podstiču jačanje privrednih i trgovinskih veza u regionu“, upozorio je Ljajić.

Izvor: Beta

Foto: Beta