“Prljavština” u zaštiti životne sredine

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Samo tri lokalne samouprave u Srbiji Subotica, Užice i Bački Petrovac ispunjavaju minimalne standarde po pitanju transparentnosti u oblasti životne sredine, pokazalo je istraživanje koje je Institut za industrijske odnose uradio tokom oktobra i novembra ove godine.

 Od ukupno 513 dokumenata na sajtovima lokalnih samouprava pronašli smo svega 94, što je manje od jedne petine. Od traženih dokumenata najmanje je transparentan izveštaj o radu lokalnog fonda, dok je nešto bolja situacija sa programom rada i strateškim dokumentom iz ove oblasti – rekao je predsednik Instituta za industrijske odnose Mihailo Gajić.

On je, predstavljajući rezultate istraživanja, rekao da čak 102 opštine nisu imale nijedan od pomenutih dokumenata, da je 47 njih imalo na sajtu samo jedan, a dva dokumenta bila su dostupna na sajtovima svega 19 opština. Gajić kaže da je rok važenja pojedinim istekao, te da neki od dokumenata ni nemaju istaknut rok, što upućuje na to da je „stanje i lošije nego što izgleda“. – Razlog za nizak nivo transparentnosti u lokalnim samoupravama nisu kapaciteti, već pre je problem nedostatak političke volje ili jednostavno neprepoznavanje značaja životne sredine – istakao je Gajić.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay