Profesor Zec uporedio otvaranje Lidla sa dolaskom pape

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: N1 screenshot

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec kaže da euforija oko otvaranja Lidla pokazuje da smo na toj tački podele rada koja nije baš najbolja. Dobra je vest što je zaposleno toliko ljudi, ali se postavlja pitanje koliko će njih ostati bez posla u malim prodavnicama, kaže Zec za N1.

Profesor Zec kaže da je ova euforija kulturološki fenomen. „Nema ih u crkvi, na Božić koliko ih ima u Lidlu da vide koliko je čokolada… No, to je naša civilizacija“, kaže dodajući da je veća euforija nego kad bi papa došao.

Profesor ocenjuje da se svi raduju, ali da ono što dolazi je samo to da se izravnjuju cene (na primer, u Štutgartu i Beogradu), dok je ono što se u tranziciji očekuje izravnjavanje plate.

„Niko ne postavlja pitanje gde su rente, gde je džabe zemlja… Mi smo za Ikeu izmestili autoput… Gde su plate, koje su višestruko niže?“

Gost N1 ocenjuje da je dobra vest što je zaposleno toliko ljudi, ali pita – koliko će ljudi u malim prodavnicama ostati bez posla.

„Euforija ima politički značaj… Narod voli neke predstave. To ima svoje vrline, ali ima čitav niz indikatora da smo mi na toj tački podele rada koja nije baš najbolja“, kaže profesor Zec naglašavajući da nije Srbija  otvorila lanac u Nemačkoj, nego je Nemačka kod nas.

Nemačka nije došla zato što nas voli, već je tu jer je videla da postoji džep da se ovde zaradi, da su rente male, navodi profesor, dodajući da će ovde ostati „samo gole plate“. Samo te plate i doprinosi ulaze u naš BDP, neke druge stvari završavaju „tamo negde“, u centrali u Nemačkoj, za nove investicije u Ukrajini ili negde drugde, dodaje. Profesor Zec kaže da svaka ekonomska mera ima svoj trošak i prinos, a da  dobitka najčešće nema i da novac curi odavde napolje.

Izvor: N1

Foto: N1 screenshot