Profesore, koliko ima prostora za povećanje penzija?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da prostor za povećanje penzija u 2019. godini iznosi oko šest odsto, prenosi B92.

Petrović je za Prvu TV objasnio da je to projektovani prostor za povećanje kada se uzme u obzir da će rast BDP-a ove godine biti 3,5-4 odsto i inflacija oko 2 odsto.

„To je orijentaciona cifra i to je ono što privreda Srbije može da podnese. Naravno, u septembru će se videti precizniji podaci“, naveo je Petrović.

Petrović je objasnio da će ukidanjem Zakona o privremenom smanjenju penzija, penzije veće od 25.000 dinara biti vraćene na nivo pre usvajanja tog zakona 2015. godine, a dodalo bi im se i povećanje od osam odsto koje je bilo u međuvremenu.

Kada se to uradi, kako ocenjuje, ostaće nešto prostora da se povećaju svima penzije za neki iznos.

„Koliko će biti novca zavisiće od rasta neše privrede. Dobra vest je da su penzije svedene na 10-11 odsto BDP- a za penzije i oko 8 odsto BDP-a za plate u javnom sektoru“, kazao je prvi čovek Fiskalnog saveta.

Za veća povećanja bilo bi potrebno da porastu neki porezi ili se smanje neki drugi izdaci ili d ase reformiše privreda kako bi se privukle veće strane i domaće investicije.

„Naš privreda sporije raste nego uporedive zemlje centralne i istočne Evrope. Ako bismo primenjivali reforme na putu ka EU onda bi bilo nešto više novca za povećanja plata i penzija“, naveo je Petrović.

Izvor: Prva Srpska, B92

Foto: printscreen

Komentari 4

 1. GP

  Nije 8% vec 7,75, a meni je penzija u ukupnom iznosu smanjena 12% sto znaci da mi se ne vraca ni ono za koliko mi je penzija umanjena. Prosta matematika profesore.

  • Saša

   I da podignu iznos penzije za 12 % opet je ne bi vratili na staro, jer je 12% od menjeg iznosa manje nego 12% od većeg. Da bi je vratili na stari iznos treba da je povećaju za 13,6%. To da je vrate na apsolutni iznos pre umanjenja, ali ne i realni, jer je bilo inflacije. Sve to bez da vrate dinar umanjenja.

 2. Milan

  Ako pitate Vučića reče vam, da su penzije več sad veče nego prije smanjenja.
  A povišica koja dolazi to je extra plus povečanje.

 3. Mučenik

  Ko veruje ovom profesoru bez mozga, koji je zalutao u svemiru. Od moje penzije ΛV otima 15%, a ja ostadoh „bogat“ penzioner, na to je dodao povećanje 7,53%, jer na svako povećanje otima dodatno 25%. Njegova najava o povećanju penzija, ama baš ništa se ne zna, a neće se ni znati ni kada će se povećati, ni za koliko, ni ko odlučuje o tome ΛV, premijer(ka), MMF i ko još ne, a najavljeno „zlatno doba Srbije“ već na veliko teče, no uzbrdo. Sa svakim ustajanjem, ako u opšte spava, predsednik donosi nove velelepne ideje i zamajavanja naroda, a što da poveća penzije, kada i onako umiru bar 80.000 njih godišnje, standard i plate su najniže u Evropi, osim u ludoj glavi predatora boljeg života .