Profesori NE VERUJU u odluku o doktoratu, Mali VERUJE u svoje znanje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Grupa profesora Univerziteta u Beogradu predala je u Rektoratu žalbu na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka, koje je prihvatilo mišljenje stručne komisije da doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog nije plagijat.

Prethodno je u holu Rektorata potpisivana “papirna” žalba, pošto je elektronskim putem iza nje stalo više od 600 univerzitetskih nastavnika, saradnika i studenata, i to ne samo sa Univerziteta u Beogradu.

Inicijalna žalba će biti prosleđena rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović, koja će je shodno odluci Senata uputiti univerzitetskom Odboru za profesionalnu etiku. Odbor ima 120 dana da se izjasni i njegova odluka je konačna.

„Ovo je odbrana Univerziteta u Beogradu, srpskih univerziteta, studenata koji marljivo uče i pošteno polažu ispite, odbrana profesora koji spremaju svoja predavanja, koji se bave naukom i publikuju svoje rezultate u svetu. Branimo se od nemorala, prevare, plagijata bez obzira o kome se radi. U ovom trenutku se borimo protiv kandidata koji je i čuvar državne kase što je neverovatno. Po tome smo verovatno jedinstveni u svetu“, rekao je akademik Dušan Teodorović.

On je napomenuo da je žalba zasnovana na analizi profesora Raše Karapandže, koju su potpisnici prihvatili kao svoju i da su imali veliku pomoć profesorke Vesne Rakić Vodinelić. Teodorović je kazao da potpisnici traže od Odbora za profesionalnu etiku da preinači odluku FON i da uskrati izdavanje doktorske diplome Siniši Malom.

Mali: Sada se vide motivi

Za ministra finansija nije nikakav problem što je počelo prikupljanje potpisa za žalbu na odluku o njegovom doktoratu. „Nema nikakav problem sa tim, verujem u svoje znanje. To što se trenutno radi je potvrda demokratije“, rekao je Siniša Mali.

Dodao je da veruje i u Beogradski univerzitet i podsetio da je treća komisija donela isti zaključak, da njegov doktorat nije plagijat, što je prihvatilo Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka.

„Možda se to pojedincima neće svideti, ali sada se vide njihovi motivi zbog čega se ovo radi“, rekao je Mali.

Izvor: Danas, Beta

Foto: printscreen