Proglašen dobitnik NIN-ove nagrade

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Dobitnik ovogodišnjeg najvećeg književnog priznanja u Srbiji – NIN-ove nagrade je Vladimir Tabašević za roman „Zаbludа Svetog Sebаstijаnа“. Ova prestižna nagrada dodeljuje se 65. put, a ime laureata saopštio je predsednik žirija Zoran Paunović na današnjoj ceremoniji u Dorćol Placu.

Ove godine za prestižno književno priznanje stiglo je najviše romana do sada, čak dve stotine. Žiri je za najuži izbor izdvojio šest dela, opet najviše do sada. Među njima su knjige četiri književnice, takođe najviše do sada.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su romani „Prekаsno“ Brаnke Krilović, „Odustаjаnje“ Jelene Lengold, „Uhvаti zecа“ Lаne Bаstаšić, „Deseti život“ Sаše Sаvаnović, „Zаbludа Svetog Sebаstijаnа“ Vlаdimirа Tаbаševićа i „Beogrаdski trio“ Gorаnа Mаrkovićа.

O tome kome će pripasti ovo prestižno književno priznanje odlučivao je žiri koji čine: Tаmаrа Krstić, Brаnko Kukić, Ivаn Milenković, Mаrjаn Čаkаrević i Zorаn Pаunović (predsednik).

Predsednik žirija Zoran Paunović objasnio je da je Tabašević posac koji ne pravi kompromise sa čitaocima i ne pokušava da se dodvori.

„On piše od o teškim temama. Njegov jezik je slojevit i traži više čitanja. Sa svakom čitanjem vi otkrivate nove slojeve romana i unosite u slagalicu nešto što niste primetili prošlog puta. Ta slagalica na kraju funcioniše kao jedna impresivna slika“, kazao je Paunović.

Autor je kazao da nagrada predstavlja podsticaj i ohrabrenje da nastavi da se bavi književnošću na način na koji je

„Nagrade i potvrde su važne ako idu onako usput, a ne ako su same sebi cilj i interes“, kazao je laureat NIN-ove nagrade.

Njegov roman je, kako navodi, prikaz jedne „zaključane“ generacije. U centru autorske pažnje su obespravljeni ljudi.

„Kao da je u nekom političkom interesu da se generacija kojoj ja pripadam na neki način drži zakljuna u nekom istorijskom trenutku koji je već odavno minuo. Roman govori i o tim međunacionalnim tenzijama koje se s vremena na vreme isprovociraju tako da generacije koje u svom realnom životu to nemaju proživljeno, ipak, imaju neku vrstu prinude da stvore i odnos prema tome“, kazao je Tabašević.

Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Bošnjak Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu.

Objavio je knjige poezije „Koagulum“ (2010), „Tragus“ (2011), „Kundak“ (2012), „Hrvatski kundak“ (2014).

Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: „Prostori i figure“ (Službeni glasnik, 2013), „Restart“ (Dom kulture studentski grad, 2014), „Troje“(Samizdat, B92, 2016).

Njegov prvi roman „Tiho teče Misisipi“ (Studio Znak, 2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč, koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.

Dobitnik je regionalne nagrade za priču „Rat“, u okviru Biber festivala i nagrade „Mirko Kovač“ za najbolju knjigu mladog autora.

Tabaškoviću će NIN-ova nagrada biti  uručena 21. januara u Jugoslovenskoj kinoteci.

Prethodna 64. NIN-ova nagrade za roman godine pripala je Dejanu Atanackoviću za roman „Luzitanija“ u izdanju „Besne kobile“.

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife