Prošlogodišnje greške 217 milijardi dinara teške

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Državna revizorska institucija (DRI) tokom prošle godine kod budžetskih korisnika utvrdila je greške i nepravilnosti u iznosu od 217 milijardi dinara.

To je na predstavljanju izveštaja DRI o radu za prošlu godinu izjavio predsednik te institucije Duško Pejović, koji je pojasnio da je sprovedena kontrola kod 209 subjekata koji koriste javna sredstva.

Prema Pejovićevim rečima, 90 odsto ukupnih nepravilnosti odnosi se na greške u podnošenju finansijskih izveštaja, a 10 posto na nepravilnosti u poslovanju.

Naveo je da je reč je o pogrešnim evidentiranjima, pa su iskazani manji ili veći iznosi od stvarnih.

Pejović je istakao da je u javnim nabavkama utvrđeno 3,14 milijardi dinara „odstupanja“, što je 12,04 odsto nepravilnosti. A kao najteže nepravilnosti pominju se zaključeni ugovori bez sprovedenih postupaka javnih nabavki.

On je od nadležnih institucija zatražio adekvatnije kažnjavanje ovakvih postupaka.

Prema iznetim podacima u 61 odsto slučajeva DRI je primetila nedostatke u sistemu internih kontrola, dok interna revizija nije uspostavljena na odgovarajući način kod 77 odsto korisnika javnih sredstava.

„Pronašli smo, ne male, već fundamentalne greške, sistemi finansija nisu uređeni iako ima i pozitivnih tendencija i primera dobre prakse“, rekao je Pejović.

Zbog nepravilnosti obračuna rashoda za zaposlene utvrđeno je da je više isplaćeno 1,44 milijarde dinara od čega je 779 miliona dinara isplaćeno na ime većih zarada, 366 miliona bez pravnog osnova i još oko 300 miliona zbog drugih nepravilnosti.

Izvor: Danas, Agencije

Foto: screenshot