X
  • English
X

Vesti dana

Protest ispred Vlade: Mame, ali i tate i deca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: N1_screenshot

Trudnice i porodilje nezadovoljne Zakonom o podršci porodica s decom održale su protest ispred Vlade Srbije, kako bi ukazale na pojedine diskriminatorske zakonske odredbe.

Na skupu, koji je počeo na Trgu Nikole Pašića, odakle su Bulevarom kralja Aleksandra i Ulicom kneza Miloša došli do Vlade Srbije, bile su mame, porodilje, trudnice, ali i deca i tate.

Kako je ranije na društvenim mrežama objavljeno protest nije „politički obojen“ i organizuju ga nezadovoljne trudnice i porodilje među kojima su i one koje će zbog promene načina obračuna, a na osnovu zakona koji je stupio na snagu 1. jula, tokom porodiljskog odsustva ili za negu deteta primati veoma male mesečne iznose. U nekim slučajevima to je bilo i 1000 dinara mesečno.

Novim propisom oštećene su majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rođena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Porodilje, trudnice i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura predale su ranije Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

Učesnici šetnje pod sloganom „Mame su zakon“ nosili su transparente na kojima piše „Solidarnost“, „Ručak za mesec dana sa 1.700 dinara – neka hvala“, „Bebe da se rađaju, a ne sićom da nas gađaju“, „Deca su zakon“, „Novogodišnja rasveta preča od deteta“…

Povezane vesti

Izvor: N1, Beta

Foto: N1_screenshot