Kako je malina ujedinila Srbiju i Poljsku?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Proizvođači malina će protestovati u petak, 22. juna, u svim gradovima u Srbiji zbog niske otkupne cene maline od 50 do 80 dinara po kilogramu, rekao je predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

„Proteste ćemo započeti mirnom vožnjom, za sada bez blokada puteva, iako su to tražilu pojedini proizvođači. Ako država ništa ne učini da razbije kartele otkupljivača, vlasnika hladnjača, odlučiće šta čemo dalje raditi“, rekao je Radović.

Odluku o mirnim protestima, koji će početi u petak u 10 časova, doneo je sinoć Upravni odbor asocijacije.

Radović je dodao je da su malinari „bure baruta, jer im je ugrožena egzistencija pošto sa otkupnom cenom od 50 i 80 dinara po kilogramu malina ne mogu da plate ni radnike da je oberu“.

On je rekao da je cena malina na svetskom tržištu neznatno pala, manje od jedan odsto i da „otkupljivači ucenjuju domaće proizvođače ponižavajućim cenama“.

Po njegovim rečima, prve procene su da je zbog nedavnog nevremena propalo od 5.000 do 10.000 tona malina.

POLJSKA

Inspirisani protestima u Srbiji, poljski malinari prestaju od danas da beru maline, crne ribizle i drugo slično voće u nastojanju da nateraju preradjivače da povećaju otkupne cene, trenutno niže od troškova proizvodnje, a poljsku vladu da donese novi zakon o otkupu.

Prema podacima Instituta ekonomije poljoprivrede proizvodnja jednog kilograma malina ove godine u Poljskoj košta 0,79 evra a maline hladnjače i preradjivači otkupljuju ih po ceni od svega 0,51 do 0,56 evra za kilogram, dok se prošlogodišnja otkupna cena kretala oko 0,81 evra.

„Želimo da dobijemo 0,23 evra više po kilogramu. To zaista nisu preterani zahtevi. Da su plantažeri u martu znali da će im u junu plaćati maline pola evra, onda ne bi prskali, ne bi povećavali troškove. A vlada nam je dala zakon o otkupu kojim možemo da obrišemo zadnjicu. Cene se menjaju iz dana u dan“, kazao je za današnju Gazetu viborču Kšištof Cibulak iz poljskog Saveza voćara.

Probleme poljskih malinara pogoršava i to što nisu u stanju za cenu koju nude, 0,28 evra po kilogramu da nadju berače.

„Danas mi je potrebno 12 ljudi a imam samo sedam. Kolegi je potrebno 50 a ima 19 radnika. Voće nam pada na zemlju neobrano. Poljaci uopšte neće da rade a Ukrajinci biraju gradjevinu jer tamo su zarade veće“, kazao je jedan od poljskih malinara Slavomir Bžostek.

Cibulak i poljski malinari ne kriju da su ih inspirisali protesti malinara u Srbiji koji su blokirali puteve da bi vlada na kraju podigla otkupnu cenu.

Odluku da prekinu berbu i da ne nude maline u otkup poljski malinari doneli su u želji da pored povećanja otkupne cene vlada izmeni Zakon o otkupu tako da i malinari kao plantažeri duvana znaju u proleće kako će se kretati otkupne cene a ne da im, kao sada, otkupnu cenu odredjuju na dan kada preuzimaju voće.

Poljska je zajedno sa Srbijom evropska velesila u proizvodnji i izvozu malina, godišnje se sa poljskih plantaža ubere oko 100.000 tona, većinom sa malih veličine od 0,5 do hektara a najveći deo berbe završava u preradjivačkoj industriji koja je i glavni akter koji odredjuje otkupne cene.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Baki 55

    U Nemačkoj pakovanje svežih malina od 125 g je od 1 – 2,5 €.