Prve kritike novoj šefici Evrope: Znamo kako je SFRJ završila, tako će i vaša vizija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ursula fon der Lajen izabrana je za prvu ženu na čelu Evropske komisije, koja je navela da želi jaku Evropu.

„Oni koji žele sa mnom da jačaju Evropu, imaće u meni strastvenog borca. Međutim, oni koji žele da razaraju Evropu, imaće u meni žestokog neprijatelja“, rekla je.

Interesantne su kritike koje su na njen račun tokom rasprave o njenom izboru stigle od evroparlamentaraca iz Hrvatske, posebno od Ruže Tomašić.

Tomašić je uporedila EU Ursule von der Lajen s Jugoslavijom.

„Odrastajući u socijalističkoj Jugoslaviji imala sam prilike čuti neke grandiozne ideje slične Vašima. Bratstvo i jedinstvo, politička integracija, zajednička vojska, veća radnička i ženska prava… Znamo kako je to završilo. Isto će završiti i Vaša vizija zato što građani to ne žele… Govorite o zajedništvu i jednakosti u Evropi, a zaboravljate da su sve čelne funkcije EU institucija zaposele stare članice i još predlažete preglasavanje u području spoljne i bezbednosne politike. Toliko o jednakosti! U govoru ste spomenuli temelje Evrope u grčkoj filozofiji i rimskom pravu, ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti hrišćanstvo. Vaša Evropa beži od svojih korena i zato je osuđena na propast“, zaključila je Tomašić na kraju govora.

Izvor: Večernji list

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Pera

    Bivša SFRJ nije bila utopija, objedinjavala je prostor i ljude slične po jeziku, i da nije bilo lokalnih nacionalizama, podgrejanih i podržanih spolja, imala je sve šanse da bude uspešna, snažna, organizovana država. Uništena je baš iz tih razloga, moćni spoljni faktor nije želeo na ovim prostorima takvu jaku državu, a bilo je i istorijskog revanšizma. Zar ima imalo logike, da bivše republike, a sadašnje suverene države, kao što su Slovenija i Hrvatska, imaju više zajedništva za drugim državama EU, nego bivšim republikama SFRJ ? Sada im ne smeta što su kao male države i po broju stanovništva i po snazi privrede na samom repu EU, što ih niko ni za šta ne pita, što im stanovništvo “ beži”. Evropa, EU, ima šansu da opstane i bude činilac na globalnom nivou, samo ako uspostavi jaku koheziju medju svojim članicama, i otkloni one države iz svojih redova koje “misle” na način koji je doveo do rušenja bivše SFRJ. Tako da politika jake EU, koju namerava da sprovodi novoizabrani šef EU, nema alternativu.