Prvi i jedini predsednik Kazahstana ODLAZI NAKON 30 GODINA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Nakon 30 godina, jedini lider kojeg je Kazahstan imao od osamostaljenja, Nursultan Nazerbajev (78), objavio je da se povlači sa mesta predsednika ove naftom bogate zemlje.

Obraćajući se naciji on nije dao konkretan razlog za ovu odluku, ali je rekao da je njegova misija da “preda moć novoj generaciji političara”, javlja AP.

“Bila mi je čast da služim mom narodu”, rekao je Nazerbajev.

Nazerbajev je na čelo Kazahstana došao 1989.godine, “preko” Komunističke partije, a dve godine kasnije izabran je za predsednika na izborima. Na poslednje organizovanim izborima 2015.osvojio je 95 odsto glasova.

On je predstavljao most između Rusije i Zapada, tako što je prišao ekonomskoj zajednici između bivših sovjetskih republika, ali održavajući bliske odnose sa Zapadom preko energetskih pitanja.

AP pretpostavlja da će odlaskom Nazerbajeva doći do nove borbe između Rusije i SAD oko uticaja na novu vladajuću garnituru u Kazahstanu.

Kazahstan bez obzira što ima samo 18 miliona stanovnika, predstavlja devetu najveću zemlju na svetu, graniči se sa Rusijom i Kinom, a zbog rezervi nafte predstavlja strateški i ekonomski važan deo sveta.

Izvor: BIZLife, AP

Foto: Beta/AP