Prvo obraćanje britanskog ministra finansija dok funta i dalje pada

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn (George Osborne) izjavio je danas, u prvom obraćanju javnosti posle referenduma u Velikoj Britaniji, da ekonomija te zemlje “ima snagu da se suoči s budućnošću”, preneo je BBC.

Ozborn je govorio u pokušaju da umiri tržište, jer su investitori zabrinuti za posledice odluke Britanaca na referendumu da napuste EU.

Šef Trezora je rekao da ne želi da Velika Britanija okrene leđa Evropi niti ostatku sveta, navodi agencija AP.

Ozborn je izjavio da je razgovarao sa guvernerom Banke Engleske Markom Karnijem (Carney) i da postoje “dobro osmišljeni planovi za nepredviđene situacije ako bude bilo potrebe za tim”, javlja BBC.

Britanski ministar finansija je rekao da referendum “nije imao ishod kakav je želeo”, ali je dodao da su “im Britanci dali svoje instrukcije”.

Parlament Velike Britanije danas zaseda prvi put posle referenduma na kojem su građani glasali za izlazak iz EU. Uporedo zasedaju i Vlada, i rukovodstvo laburističke opozicije.

Parlement Irske danas će na vanrednoj sednici razmatrati posledice Bregzita.

Evropske berze i britanska funta i dalje u padu

Evropske berze i danas su u padu u jeku nesigurnosti zbog odluke Britanaca na referendumu da napuste Evropsku uniju.

Britanski berzanski indeks FTSE 100 pao je za oko jedan odsto, a nemački Daks za 0,5 odsto.

FTSE 100, između ostalog, nije zabeležio veći pad od petka pošto mnoge kompanije koje se nalaze u sastavu tog londonskog indeksa zarađuju i u drugim zemljama.

Britanska funta i dalje beleži najveće gubitke na tržištima, pošto je pala za još 1,6 odsto na 1,3462 dolara. Od referenduma u petak funta je pala na najniži nivo od 1985. godine.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP