Prvo obraćanje prvog trenera rođenog u Evropi koji će voditi NBA tim

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube screenshot

„Oduševljen sam što ću imati priliku da vodim Finiks Sanse i zahvaljujem se Robertu Sarveru i Rajanu MekDonou što su mi dali ovu priliku. Veoma sam naravno ponosan jer ću biti prvi glavni trener koji je odrastao van Severne Amerike, a takođe mi je veoma drago što ću se vratiti u Finiks i Sanse, gde je moja porodica već 10 godina. Tu sam bio deo veoma talentovanih i uspešnih timova i radujem se što ću ponovo raditi tu. Moje vreme provedeno u Juti nema vrednost i sada smo trenutno u veoma važnoj plej of seriji i igrači i treneri zahtevaju moju punu pažnju. Na kraju sezone posvetiću se novom izazovu, a to je izgradnja jednog snažnog programa i pravljenje uspeha kog navijači u Finiksu zaslužuju“ poručio je  Igor Kokoškov, prvi trener u najjačoj košarkaškoj ligi sveta koji je rođen u Evropi, prenosi Sport klub.

Kokoškov je inače u karijeri radio u OKK Beogradu, Partizanu, na univerzitetu Misuri, zatim u Detroitu, Los Anđeles Klipersima, Klivlendu, Finiksu, Orlandu, a od 2015. je u Juta Džezu. Kokoškov je bio selektor Gruzije i Slovenije, sa kojom je prošle godine osvojio Evropsko prvenstvo.

Kokoškov je i jedini trener van SAD koji je kao pomoćni trener osvojio NBA titulu, sa Detroitom 2004. godine. Tada je imao priliku da kao šampion upozna tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša. Za Nedeljnik je svojevremeno ispričao to iskustvo.

“To je bilo nezaboravno. Bio sam pre toga u Beloj kući sa Klipersima. Napravili su neku ekskurziju, ali smo tu bili kao gubitnici, pa smo se samo prošetali. Šalio sam se sa drugarima u Detroitu: najbolji način da se Srbin rukuje sa američkim predsednikom je da osvoji titulu u NBA. Meni je trebalo četiri godine da od ulaska na turističku vizu dođem do Bele kuće. Znači, formula je vrlo jednostavna.”

Izvor: Sportklub, Nedeljnik, BIZLife

Foto: Youtube screenshot