Putinovi saradnici oprali dve milijarde dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Bliski saradnici Vladimira Putina umešani su u lanac za pranje novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara, prenose Gardijan i BBC pozivajući se na tajne dokumente koji su procureli u javnost u okviru istraživanja koji predvode ICIJ i ”Zidojče Cajtung“, a u kojem je učestvovalo više od 100 redakcija, uključujući i KRIK.

BBC na sajtu navodi da su Putinovi saradnici uključeni u lanac za pranje novca, a da je tom operacijom rukovodila Banka Rosija koja je pod sankcijama SAD i EU zbog ruske aneksije Krima.

Gardijan navodi da mreže ofšor dogovora i velikih zajmova vrednih dve milijarde dolara vode trag do ruskog predsednika, mada se njegovo ime ne spominje u takozanim „Panamskim dokumentima“.

Ti dokumenti su deo miliona procurelih dokumenata iz baze podataka panamske kompanije Mosak Fonseka (Mossack Fonseca), četvrte najveće ofšor pravne firme. Sporni dokumenti navodno pokazuju kako su na raznorazne načine bogati i moćni mogli da koriste tajne ofšor poreske režime.

„Dokumenti sugerišu da je Putinova porodica imala koristi od ovog novca – deluje da on može da troši bogatstvo svojih prijatelja“, navodi Gardijan.

Trag počinje u Panami i vodi do Rusiije, Švajcarske i Kipra, i obuhvata i privatni skijaški centar gde se mladja Putinova ćerka venčala 2013. godine.

„Panamski dokumenti“ posebno svetlo bacaju na Sergeja Roldugina, najboljeg Putinovog prijatelja, navodi Gardijan, dodaući da je Roldugin predstavio Putina ženi kojom se posle venčao, kao i da je kum Putinovoj starijoj ćerci Mariji.

Procurila dokumenta sugerišu da su kompanije Sonet oversis (Sonnette Overseas), Internešnal medija oversis (International Media Overseas), Sanburn (Sunbarn) i Sandalvud kontinental (Sandalwood Continental) profitirale od lažnih transkacija, lažnih ugovora za konsalting, nekomercijalnih zajmova i kupovine imovine po niskim cenama.

Internešnal medija oversis i Sonet Oversis zvanično je u vlasništvu jednog od Putinovih najbližih prijatelja, navodi BBC i dodaje da je koncertni čelista Roldugin Putinov prijatelj od kada su bili tinejdžeri.

Prema tim dokumentima, Roldugin je lično zaradio stotine miliona dolara od sumnjivih poslova, prenosi BBC i navodi da dokumenta pokazuju da je Sandalvud kontinental kupio imovinu za manje od dolara i prodao je posle tri meseca za 133 miliona dolara.

Sandalvud je takodje dobio zajam od ruske državne banke od 800 miliona dolara a da nema dokaza da je ta kompanija na neki način garantovala za zajam ili da je otplatila dug.

Druga dokumeta pokazuju da je Internešnal medija oversis 2007. godine pozajmila šest miliona dolara, a da je posle tri meseca dug otpisan za jedan dolar, tako da je toj kompaniji poklonjeno šest miliona dolara.

Procureli podaci pokazuju da je Sandalvud pozajmio novac kompaniji koja je vlasnik ski centa koji je Putin otvorio 2006, i gde se skijao 2011. i 2012, dok se njegova ćerka Katarina tamo venčala 2013.

BBC navodi i da „Panamski dokumenti“ pokazuju kako je bivši premijer Islanda Sigmundir Gunlaugson imao neprijaveljni interes u bankama koje je spasavala država.

Ko se sve pojavljuje u dokumentima?

Među onima čija se imena pominju u 11,5 miliona dokumenata iz Paname nalaze se moćnici 58 zemalja, među kojima je više od 70 sadašnjih ili bivših svetskih vođa.

Kada je reč o liderima zemalja tu su predsednik Argentine Maurisio Makri, premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson, kralj Saudijske Arabije Salman, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i emir Abu Dabija Halifa ibn Zajed el Nahjan i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Na spisku se nalaze i neki bivši zvaničnici – bivši premijer Gruzije Bidzina Ivanišvili, bivši premijer Iraka Ijad Alavi, bivši premijer Jordana Ali Abu al Rageb, bivši emir Katara Hamad ibn Halif el Tani i bivši predsednik Sudana Ahmad Ali el Mirgani.

Tu je i osuđeni bivši premijer Ukrajine Pavlo Lazarenko kojeg je NVO Transparensi internešnal stavljala na listu deset najkoruptivnijih političara sveta. Proveo je osam godina u kućnom pritvoru i u zatvoru u SAD nakon što je 2004. osuđen za pranje novca.

Tužioci su naveli da je ukrao najmanje 200 miliona dolara dok je kontrolisao ukrajinsku ekonomiju kroz ugovore o gasu, kao i da je preko banaka u SAD oprao 114 miliona.

Izvor: Beta, B92

Foto: Beta/AP

Komentari 1

  1. Sopček Đura

    Svi mi znamo da se veliki broj moćnih i bogatih ljudi bavi sumnjivim poslovima!? Naravno, pri tom se služe novcem sopstvenih građana… Na sreću, postoje NOVINARI ISTRAŽIVAČI zahvaljujući kojima saznajemo za protiv-zakonite transakcije! Svi oni, za koje se dokaže da su učestvovali u tim rabotama, treba da odgovaraju pred sudovima svojih naroda…