Račun za Bregzit od 40 do 45 milijardi evra?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Velika Britanija moraće Evropskoj uniji (EU) da plati između 40 i 45 milijardi evra, izjavili su Frans presu izvori bliski britanskoj vladi.

Zvaničnici obe strane su saopštili da je postignut načelni dogovor o tri prioritetna pitanja prve faze pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva u EU (Bregzit), ali nije pomenut “račun” koji London treba da plati Uniji.

Taj iznos je manji od onog koji je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pomenuo u oktobru, kada je rekao da bi Velika Britanija trebalo da plati između 50 i 60 milijardi evra.

Međutim, iznos je veći od onog što je prvobitno predlagala Velika Britanija koja je pominjala da bi to bilo oko 20 milijardi evra.

“Ne možemo tačno da izračunamo iznos, jer će verovatno da se menja”, rekao je evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije.

Dogovor predviđa da Velika Britanija nastavi finansijsko učešće u EU 2019. i 2020. godine.

Pregovori su još u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay