Radnici im STIŽU, a penzioneri – BEŽE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dok stotine hiljada stranih radnika dolaze u Nemačku da rade, sve više tamošnjih penzionera napušta zemlju i seli prema istoku jer im visina penzije ne omogućava pristojan život.

U proteklih 10 godina, koliko traje ekspanzija nemačke privrede, broj penzionera koji su odselili u inostranstvo povećao se za osam puta, navodi Rojters.

Primera radi, 2002. je 671 nemački penzioner svoju penziju počeo primati na Tajlandu, a 2018. bilo ih je 5.415. U Bugarskoj ih je sada 652, nasuprot njih 107 pre 18 godina.

Najveći deo njih emigrirao je iz ekonomskih razloga s obzirom na rastući broj penzionera koji žive ispod linije siromaštva.

Iako je rast nemačkih penzija u proteklih 10 godina bio viši od stope inflacije, povećana je i nejednakost. Tako je udeo penzionera koji žive u siromaštvu porastao sa 16 posto u 2017. na prošlogodišnjih 19 posto, pokazuju podaci saveznog statističkog zavoda.

“Za mene, dom je tamo gde mogu sebi priuštiti pristojan život, a to nije u Nemačkoj”, rekao je za Rojters 78-godišnji mesar Valdemar Hakštater koji se sa suprugom Hildegard naselio u bugarskom selu Sirakovo.

S njihove dve penzije od ukupno 1.200 evra imaju znatno bolji životni standard.

Debata oko državne penzija umalo je dovela do raspada koalicije konzervativaca i socijaldemokrata. U studenom su dve stranke ipak dogovorile “osnovnu penziju” za sve koji su bili zaposleni ceo radni vek.

NAJJAČI na muci: Svakom petom penzioneru PRETI siromaštvo


 

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay