“Rasizam na Balkanu se ne meri odnosom prema Crncima”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YT/Printscreen

Ubistvo Afroamerikanca koje se nedavno desilo u američkom gradu Mineapolisu imalo je jak odgovor američkih državljana širom zemlje. Protesti su svakodnevni i hiljade ljudi je na ulicama.

Ovo ubistvo je uzdrmalo kako obične ljude, tako i poznate ličnosti, posebno one koji su afričkog porekla, pa se neretko čuje pitanje: „Da li sam ja sledeći/a?”.

Međutim, nije samo Amerika imala odgovor na ovaj zločin. Čitav svet se suočio sa snimkom ubistva, i iako možda ne učestvuju u protestima direktno, akcije na društvenim mrežama poput postavljanja crnih slika i heštegova način su na koji čitav svet iskazuje svoje nezadovoljstvo zbog rasizma.

Antonije Pušić, poznatiji pod pseudonomom Rambo Amadeus, podsetio je da i na Balkanu, iako nema crnaca, postoji snažna rasistička orijentacija.

„Rasizam na Balkanu se ne meri odnosom prema Crncima – jer ovde ih nema. Meri se odnosom prema našoj braći – Romima. Koliko njih poznajete lično? Sa koliko njih ste prijatelji? Radite neki posao sa Romom. Iznenadiće vas preciznost , pouzdanost i efikasnost. Sve suprotno od predrasuda koje dominiraju”, objavio je ovaj umetnik na svom Fejsbuk profilu.

Takođe je podsetio i na pesmu koju je izveo u saradnji sa beogradskim romskim bendom KAL i koja nosi naziv „Komedija”.


 

Izvor: BIZlife

Foto: YT/Printscreen

Komentari 1

  1. Argus

    Kakve sad veze ima ko je sa kim prijatelj? Malo samopromocije nije na odmet. Sad sam ja rasista ako nemam Roma prijatelja? Gospode bože kakvo spinovanje.