Rat protiv oligarha u VB zakačio i Abramoviča: Dva meseca čeka vizu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, Rus Roman Abramovič već dva meseca čeka na izdavanje vize, nakon što su britanske vlasti započele rat protiv oligarha, i sada se preispituje poreklo njegove imovine

Abramovič će možda morati da dokazuje poreklo svoje imovine pre nego što dobije novu britansku vizu, piše Gardijan, a prenosi Nedeljnik.

Ruski oligarh već dva meseca čeka na izdavanje vize, nakon što su britanske vlasti započele rat protiv oligarha. Kako mediji tvrde, Abramovič će biti tretiran kao „novi podnosilac zahteva“ za britansku vizu.

Abramovičevo bogatstvo se procenjuje na 12,5 milijardi dolara, i zauzima 13. mesto na listi najbogatijih u Velikoj Britaniji.

Britanska vlada je najavila da preispituje produženje viza za investitore „tier 1“, koje su između 2008. i 2015. izdate bogatim Rusima (njih skoro 700), a Abramovič je jedan od njih. Mere su pooštrene otkako je dvostruki agent Sergej Skripalj otrovan u Salzberiju, što je dovelo do tenzija između Britanije i Rusije. Dauning strit je saopštio da proverava pojedince koji su i dalje u UK i imaju vizu „tier 1“ a koja dozvoljava svakome ko investira više od dva miliona funti u britansku ekonomiju, da ostane u zemlji 40 meseci. Iz Kremlja su poručili da je ovakav tretman prema ruskim biznismenima „neprijateljski i nimalo fer“ i da se često događa kada apliciraju za britansku vizu. On će to poreklo morati da dokazuje van Britanije, verovatno iz Rusije, a viza će mu biti odbijena ukoliko se proceni da on ne kontroliše fondove, da je novac stečen nezakonito, ili da zbog porekla sredstava izdavanje vize neće doprineti javnom dobru.

Izvor: Nedeljnik

Foto: Beta/AP