Ratko Božović: Mladost u Srbiji i „strategija individualnog spasavanja“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Medija centar Beograd

Sociolog kulture, profesor Ratko Božović smatra da po Srbiju najdrastičnije deluje odlazak mladih i školovanih kadrova. U razgovoru za Nedeljnik dodaje da su mnogi spakovali kofere i otišli jer „nisu hteli da prihvate nacionalšovinistička orgijanja, besramnu korupciju i političke blasfemije“.

„Sve što im je preostalo moglo bi se označiti strategijom individualnog spasavanja. I, preostali, teško će pristati da ostanu u zemlji izrazite stagnacije u kojoj im je priređeno vreme bez perspektive, vreme dosadnog postojanja. Deo tog užasa anticipirao je Boris Dežulović kad je izjavio da će roditelji biti sretni ako im ćerke sa završenim fakultetima uspeju da rade kao sobarice u evropskim hotelima. Ako je to njihova perspektiva, onda perspektive i nema. Bilo bi nepravedno ne pomenuti da su se mnogima koji su otputovali ostvarili životni i profesionalni snovi. Tu se najčešće radi o odlascima, ali bez povratka.“

Profesor Božović podseća da smo povodom Međunarodnog dana mladih, ne tako davno, „saznali kako u Srbiji svaka druga aktivna mlada osoba nema posao, da ih 80 odsto živi s roditeljima, dok ih 70 odsto želi da ode iz zemlje“. On dodaje da je ovo „baruština u koju teško pristižu sveže ideje, užasno je dosadno, i ne sviće tako brzo i normalno“.

„Saznajemo, takođe, da svake godine za SAD i Kanaduispratimo 40 odsto studenata koji završe beogradski Elektrotehnički fakultet. Za njihov aktuelni odlazak razloge treba videti u nemogućnosti da se ovde potvrde kao u stranim zemljama. Ne samo u ekstremnom siromaštvu, ekonomskoj oskudici i neostvarenoj socijalnoj mobilnosti već i u društvenoj atmosferi u kojoj vladaju haos, nasilje, bezakonje, anahronizam partijske države i neizvesna perspektiva trebalo bi tražiti razloge za masovne odlaske. O tome kako se neobrazovaniji s lakoćom zapošljavaju ako su pristalice ili članovi vladajuće partije, ne bi ni vredelo govoriti da to nije dobilo razmere neobuzdane stihije, koja se kosi i s pravičnošćui s moralom. Na taj način, dovedena su u pitanje elementarna ljudska prava. Na putu do kakve-takve Evrope, bez kreativnog potencijala mladih, slabi su izgledi da se napravi i korak doodrživog društva. Srednji sloj je kao pretpostavka za svaku suštinsku promenu društva odlascima bez povratka trajno urušio svoj potencijal.“

Izvor: Nedeljnik

Foto: Medija centar Beograd

Komentari 2

  1. vracam se

    A šta ste vi profesore učinili da sprečite odliv mozgova, osim da stalno nešto poručujete. Vi sociolozi ništa niste uradili, samo nešto tamburate bez veze.

  2. Dr Miggyy

    Svaka čast profesoru Božoviću za hrabrosti da iznese dela istina o smanjenju stanovništva i stručnjaka u zemlji. Postoji bojazan da u zemlji neće biti radne snage, što je apsolutno tačno, jer zemlju napušta godišnje tridesetak hiljada najboljih i najmlađih kadrova. Na žalost vlasti imaju leka, angažovaće migrante. Da li je to rešenje?