Rušenje jednog mita: Crnogorci, ipak, rade više od Srba

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji se u proseku radi 41 sat nedeljno. Duže od nas u okruženju rade Crnogorci i Makedonci, a manje se radi u Mađarskoj, Albaniji, Hrvatskoj i Rumuniji, pokazuju najnoviji podaci Međunarodne ogranizacije rada, piše Blic.

U bazi od ukupno 130 zemalja 59 država ima nedeljni fond rada manji od 40 sati po zaposlenom. Najmanje se radi u Ruandi, a najviše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mijanmaru i Kataru, gde zaposleni u proseku svaki radni dan u nedelji rade po deset sati. Posmatrajući sve zemlje sa liste, naša zemlja se po svim parametrima nalazi u „zlatnoj sredini“ , ali je po vremenu provedenom na poslu u regionu na samom vrhu.

U Srbiji čak 8,6 zaposlenih (svaki jedanaesti radnik) radi duže od 48 sati u nedelji, dok su odmah iza nas Crnogorci sa 8,4. U ostalim susednim zemljama ovaj parametar je znatno manji – susedna Bugarska je pri dnu liste, gde gotovo niko ne radi duže od 48 sati, tačnije 0,8 odsto radnika, dok je u Mađarskoj takvih 4,1 odsto, Makedoniji 3,8, Hrvatskoj 4,4 odsto. Na prvom mestu je Tanzanija, gde čak 60 odsto zaposlenih radi duže od 48 sati u nedelji.

Zlatne sredine držimo se i po parametru koliko zaposlenih radi manje od 30 sati nedeljno. Takvih je u Srbiji 4,5 odsto, a gotovo isti procenat radi manje od 30 sati nedeljno i u Crnoj Gori. Slično je i u Hrvatskoj, dok ih je u Rumuniji tek jedan odsto, a u Bugarskoj 2,7 odsto

Izvor: Blic

Foto: Pixabay