Rusi ne odustaju, kompanije u trci za nastavak proizvodnje najvećeg aviona na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Avio-kompanija iz Uljanovska u Rusiji objavila je takmičenje na kome će se oceniti sposobnost kompanija da se nastavi sa proizvodnjom transportnog aviona An-124.

Ranije ovog meseca Rusija je najavila da će nastaviti proizvodnju megaaviona Antonova An 124, koji je i dalje jedan od najvećih aviona na svetu.

Tim za Antonov osnovan je 1946. u ruskom gradu Novosibirsku. Kasnije, 1952. godine kompanije je preseljena u Kijev i ostala u Ukrajini posle raspada Sovjetskog saveza.

Ukrajinski proizvođač aviona Antonov soopštio je međutim da je dalja izgradnja aviona bez njihovog učešća neprihvatljiva jer kompanija ima sva prava i svu dokumentaciju za avion.

Rusija kaže da ona ima prava i da će novi avion biti značajno modifikovan kako bi zadovoljio savremene zahteve i da će verovatno biti pod novim brendom. Sada, Aviastar-SP traži partnera da proceni njegovu sposobnost da ponovo izgradi avion.

Ruski zvaničnici su rekli da je obnova An-124-a izvodljiv zadatak.

“Ako govorimo o nastavku proizvodnje, ovo je izuzetno težak, ali rešiv zadatak”, rekao je Aleksej Rogozin, potpredsednik UAC.

Antonov-124 može da nosi teret do 120 tona duže od 4.500 kilometara na visini do 10.000 metara.

Avion je dug 36 metara a visok 4,4 metra.

Izvor: B92

Foto: Pixabay