SAD odbile da potpišu dogovor G7 o klimi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države su odbile da potpišu zajednički dokument G7 o klimatskim promenama na kraju dvodnevnog samita u Bologni, javlja Rojters.

Dokument koji su ostale članice potpisale uopšte ne spominje SAD, koje su drugi najveći zagađivač na svetu. Ovaj potez usedio je nakon odluke o povlačenju SAD iz pariškog dogovora o klimi.

U szvaničnoj izjavi SAD stoji da neće podržati kolege u vezi s klimatskim promenama i “u svetlu nedavnog povlačenja i prestanka sprovođenja Pariškog dogovora, te s njime povezanih finansijskih obaveza”.

U izjavi takođe stoji da će “SAD nastaviti saradnju s glavnim međunarodnim partnerima u skladu sa sopstvenim prioritetima i tako očuvati snažnu ekonomiju i zdravu okolinu”.

Alden Mejer iz neprofitne organizacije Unija zabrinutih naučnika (Union of Concerned Scientists), ocenio je kao “bez presedana” ovakvu podelu među državama G7.

Ranije ovog meseca Donald Trump je povukao SAD iz pariškog dogovora o klimi i utvrdio da bi dogovor “uništio državnu ekonomiju, oslabio suverenitet, zatvorio radna mesta i stavio SAD u stanje stalnog zaostatka za ostalim državama”.

U Bologni je za vreme samita održan veliki protest u kojem je povorka pozvala svetske vođe na borbu protiv posledica klimatskih promena.

Izvor: Index

Foto: Pixabay