SAD priznale Jerusalim za prestonicu Izraela

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp objavio je odluku da Sjedinjene Američke Države priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Tramp je rekao “da je vreme da SAD zvanično priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela”, navodi AP.

Uprkos pozivima evropskih i arapskih zemalja da bi takva odluka mogla podstaći nasilje na Bliskom istoku, Tramp je objavio odluku koja je bila najavljena pre nekoliko dana.

On je istakao da njegova današnja odluka “predstavlja novi pristup sukobu Izraela i Palestine”, dodavši da veruje da će to biti ključni korak ka uspostavljanju mira.

Kongres SAD je još 1995. godine usvojio zakon po kome se Jerusalim priznaje kao glavni grad Izraela, ali u njemu postoji klauzula koja je omogućavala predsednicima SAD da odlažu primenu tog akta, što su činili i Bil Klinton i Džordž Buš i Barak Obama.

Opasan korak

Trampovu odluku među prvima je osudio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je izjavio da se radi o jednostranoj meri koja umanjuje izglede za postizanje trajnog mira između Izraela i Palestine.

Status Jerusalima mora da se reši u direktnim pregovorima Izraelaca i Palestinaca, a ja želim jasno da kažem da nema alternative rešenju po principu dve države, ne postoji plan B, rekao je Gutereš.

Palestinski diplomata Saeb Erekat okarakterisao je potez Trampa kao veoma opasan presedan koji “zatvara vrata” daljim pregovorima o postizanju mira.

“Tramp je prekoračio crvene linije i ojačao snage ekstremista, njegov potez je potpuno neprihvatljiv, suprotan međunarodnim i ljudskim pravima. Ovo je veoma opasna situacija”, zaključio je Erekat.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay