Samo SMS Srbina spasava

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ovog vikenda Srbija je, po ko zna koji put, jedno teško bolesno dete poslala u svet, da tamo pronađe nadu za izlečenje i život. Četvorogodišnji Dušan Todorović oboleo je od tumora nadbubrežne žlezde, a sredstva za njegovo lečenje su, po već tradicionalnom srpskom običaju, sakupljana humanitarnim akcijama i SMS porukama. Stara izreka: samo SMS Srbina spasava.

Teodora, Tijana, Anđela, Dušan… samo su neka od dečjih imena koja smo zapamtili po apelima da se donacijama spase njihovi životi. Ovoga puta, nadajmo se sretan ishod Dušanove borbe, omogućio je anonimni donator, koji je uplatio više od 70.000 evra. Tako je jedan čovek uradio ono što bi trebalo da bude posao onoga što zovemo sistemom i državom. U redu, nijedan sistem nije svemoguć, ali bi barem trebalo da bude moguć.

Mali Dušan je otputovao na lečenje u Barselonu, ali rasprave o odgovornosti i krivici i dalje traju. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da država ima novca za te svrhe, ali da zahtev za sredstva iz državnog fonda u ovom slučaju nije ni postojao. “Niko nije poslao zahtev za Dušana. Prvi zvanični zahtev bio je u petak posle podne. Ne možemo mi van procedure, postoje komisije, zato molim sve da upute zahtev Republičkom fondu”, kazao je Lončar. On je naveo da je država od početka godine uplatila 218 miliona dinara za lečenje 120 dece i najavio će 250.000 evra biti uplaćeno jednoj nevladinoj organizaciji kako bi pomogla lečenje još petoro dece u inostranstvu.

Eto, ako je verovati ministru, SMS-ovi za lečenje dece u inostranstvu više neće biti potrebni, sada ćete čiste duše moći da šaljete SMS-ove za glasanje u “Parovima” i “Zadruzi”.

Ipak, ovog vikenda stigle su i neke ohrabrujuće vesti. Po svemu sudeći Fijat će posle isteka desetogodišnjeg ugovora (29. septembra) ipak ostati u Kragujevcu, najavljena je i proizvodnja novog modela. Izgleda da nećemo morati da šaljemo SMS-ove za opstanak srpske automobilske industrije.

Vikend služi za odmaranje, nadam se da ste u tome uspeli, jer ovih dana dobismo i lekciju iz toga šta se dešava i kakve se greške prave kada se čovek previše umori. Naime, predsednik države je priznao grešku i izvinio se zbog izjave nakon pogibije dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi. Vučić je, zapravo, iskoristio statistiku sa satiričnog portala Onion prema kojoj u Americi svakih 10 sekundi stradaju perači prozora. Vučić je rekao da je to njegova glupost i da se to sigurno dogodilo jer je bio previše umoran.

“Za taj lapsus nisu krivi moji saradnici, da sam razmislio i sam bih shvatio da to ne može biti tako. Sigurno sam bio previše umoran. Ja ću pohvaliti moj tim, oni dobro rade, uvek su pobeđivali i uvek će pobeđivati. To je bila moja greška i glupost, ne njihova. A ko radi taj i greši”, rekao je predsednik.

Kada smo već kod umora, teško je poverovati da su se konačno umorili huligani i nasilnici koji su proteklih godina pravili tenziju i bili opasnost po učesnike Parade ponosa. Šta god da je razlog, tek ovogodišnji Prajd održan je u upadljivo mirnijoj atmosferi, bez ikakvih incidenata, napetosti i oštrih bezbedonosnih mera koje su ovu manifestaciju pratile godinama. Živ se čovek na sve navikne, pa će, valjda, tako i Srbi na Prajd.

Srećan ponedeljak, svima koji slave!

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: B.M.