SANU Vesiću: Tvrđavu VRATI stručnjacima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) zatražilo je da se sudbina i izgled Beogradske tvrđave i Beograda vrate u nadležnost stručnjaka.

Prema njihovoj oceni, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, odlučnošću da na tvrđavi izgradi žičaru sa gondolom, preti da dovede u pitanje kulturno-istorijsku autentičnost tog spomenika.

Takvo njegovo reagovanje na sudove i upozorenja stručnjaka – čije argumente kvalifikuje kao “histeriju” – nalaže nam da se najodlučnije usprotivimo prepuštanju sudbine istorijskih i kulturnih spomenika, identiteta naših gradova, ljudima čije su ambicije i moć u očiglednoj nesrazmeti sa njihovim obrazovanjem, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća na Vesićev intervju dnevnom listu Blic od 22. septembra, u kojem se navodi da će “Beograd imati gondolu koja će povezivati Kalemegdanski park i Ušće”.

“Ovu promenu nikakva histerija agresivne manjine neće zaustaviti”, rekao je tada Vesić, navodi se u saopštenju Odeljenje jezika i književnosti SANU.

UZALUD histerija, Vesić tvrdi – BIĆE GONDOLE


Odeljenje istorijskih nauka SANU se odlučno usprotivilo izgradnji žičare sa gondolom, koja treba da bude izgrađena između Tvrđave, kako Vesić kaže “Kalemegdanskog parka”. i leve obale Save, podseća se u saopštenju.

Podršku ovom stavu dalo je i Odeljenje jezika i književnosti SANU, kao i Predsedništvo SANU.

Izvor: N1, FoNet

Foto: screenshot