„Savršen“ biznis model novosadske „Ledene šume“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: promo/www.ledenasuma.rs

Udruženje „Ledena šuma“, koje je povezano sa vrhom Srpske napredne stranke (SNS), za poslednje dve godine dobilo je skoro 15 miliona dinara iz gradskog budžeta, kao projekat od kulturnog i privrednog značaja za Novi Sad, a pritom je naplaćivalo ulaznice Novosadjanima za klizalište koje su postavili u zaštićenom prirodnom dobru „Dunavski park“ u centru grada, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

„Tokom manifestacije koja je trajala gotovo dva meseca svi sadržaji su se naplaćivali gradjanima, bez obzira na to što su Novosadjani, putem plaćanja poreza i javnih konkursa gradskih uprava, te sadržaje nekoliko puta već finansirali“, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Kompozitor, instrumentalista i multimedijalni stvaralac Boris Kovač ocenio je za VOICE da je „Ledena šuma“ samo nastavak trenda takozvane „egzitizacije“ Novog Sada i dodao da je reč o projektu koji se definitivno ne može povezati sa kulturom.

Iz udruženja „Ledena šuma“ za VOICE su kazali da ne žele da „ulaze u bilo kakva politička nadmetanja i rasprave“ te da njihov projekat „predstavlja zimsku bajku i čaroliju koja greje Novi Sad“, ali su prekinuli komunikaciju kada je trebalo da VOICE-u dostave projektnu dokumentaciju, kao i podatak o tome koliko novca je utrošeno na sanaciju Dunavskog parka po završetku programa.

Besplatno klizanje za decu u „Ledenoj šumi“ organizovano je samo radnim danima, i to pod uslovom da se karte preuzmu u prvoj, jutarnjoj smeni. Svako ko nije uspeo da obezbedi karte u tom terminu, a koje su uz to bile i ograničenog broja, morao je da izdvoji 200 dinara za ulaz i još toliko za najam klizaljki, dok su se vikendom cene povećavale.

Zastupnici organizacije „Ledena šuma“ odbili su da dostave podatak ko raspolaže zaradom od naplate ulaznica, iznajmljivanja klizaljki i prodajom ostalih pratećih sadržaja.

Nadležne institucije izdale su dozvole za korišćenje zaštićenog, prirodnog dobra „Dunavski park“, iako je reč o prostoru u kojem je, prema nekoliko različitih zakonskih regulativa, zabranjeno organizovanje masovnih aktivnosti, navodi VOICE.

Projekat „Ledena šuma“ podrazumevao je kao glavnu atrakciju klizalište koje se prostiralo oko centralnog jezera u Dunavskom parku. Redovni kulturni program sa recitalima, animatorima i drugim sadržajima namenjenim pre svega deci, organizovan je samo u prvih nedelju dana rada klizališta. U nastavku programa, koji je trajao dva meseca, kulturna ponuda svedena je na minimum, a ogledala se u vikend nastupima i prodaji rukotvorina.

Izvor: Beta/Voice.org

Foto: promo/www.ledenasuma.rs