Šef SZO kritikuje LIDERE, ali ne imenuje: DALEKO je povratak u normalu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svet se neće vratiti u “doglednoj budućnosti u nekadašnju normalu”, ocenila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), dan nakon rekordnih 230.000 novih slučajeva korona virusa u svetu.

“Virus ostaje javni neprijatelj broj jedan, ali postupci brojnih vlada i ljudi to ne odražavaju”, rekao je medijima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, koji je ocenio da “previše zemalja ide u pogrešnom pravcu”.

On zato smatra da “neće biti povratka u nekadašnju normalu u doglednoj budućnosti”.

Dok su brojne zemlje, posebno u Evropi i Aziji, stavile epidemiju pod kontrolu, kako je ukazao, kod previše drugih zemalja se vidi kretanje virusa u pogrešnom pravcu.

Gebrejesus je kritikovao političke lidere zbog različitih poruka o epidemiji koje štete poverenju, ali nije naveo nijedno ime.

On je pozvao zemlje da usvoje sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje velikog broja zaraženih u brojnim zemljama, napominjući da otprilike polovina svih novih slučajeva sada dolazi iz Amerike.

Direktor SZO je rekao da je napravljena mapa puta pandemije i da nikada nije kasno da se kontroliše njeno širenje čak i na mestima sa eksplozivnom transmisijom.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay