Si Đinping ponovo predsednik Kine

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/ Thomas Peter Pool via AP

Svekineski narodni kongres danas je jednoglasno izglasao reizbor Sija Đinpinga za predsednika Kine.

Rojters prenosi da je glasanje, u prisustvu novinara, obavljeno u Velikoj hali naroda u centru Pekinga i da je kineski parlament bio prepun delegata lojalnih vladajućoj Komunističkoj partiji Kine.

Agencija podseća da je prošle nedelje Svekineski narodni kongres podržao promenu ustava te zemlje kojom su ukinuti ograničenja predsedničke vlasti koja je bila limitirana na dva uzastopna mandata, što Siju omogućava da na čelu Kine ostane doživotno.

Za potpredsednika Kine izabran je Vang Čišan, Sijev bliski saveznik i bivši sekretar Centralne komisije za inspekciju discipline, glavnog tela kineskih vlasti za borbu protiv korupcije.

Si Đinping (64) je najmoćniji kineski lider nakon osnivača Narodne Republike Kine Mao Cedunga, a ustavnim amandmanom koji je izglasan 11. marta izbrisna je stavka prema kojoj predsednik može da ima samo dva uzastopna mandata od pet godina, što mu omogućava da doživotno bude na funkciji, piše agencija AP.

Očekuje se da Si Đinping pojača mere u borbi protiv korupcije unutar partije, da nastavi sa snažnom spoljnom politikom i naporima za unapređenje ekonomije, navodi agencija AP.

Ustavnim amandmanom koji je pre nekoliko dana odobren u Kini, ukinut je sistem koji je 1982. uveo nekadašnji kineski lider Deng Sjaoping kako bi sprečio da neko doživotno vlada, odnosno diktaturu, naveo je AP.

Kineska agencija Sinhua prenela je da je u pitanju prvi ustavni amandman u poslednjih 14 godina.

Prethodno je Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio da „misao Si Đinpinga“ bude upisana u Ustav. Njegovo ime i misao upisani su u oktorbu u Program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom.

Izvor: Beta, Reuters

Foto: Beta/ Thomas Peter Pool via AP