Mali: Novac nam sada ne treba…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da zvanični statistički podaci potvrđuju da je Srbija uspešno sprovela reforme i da je ekonomski stabilna.

„Nama novac ne treba. U prvih šest meseci ove godine imamo suficit u budžetu od 30,9 milijardi finara, što je 1,4 odsto BDP-a. To je sjajan rezultat, bilo je planiran minus veći od 20 milijardi dinara. Imamo 450 miliona evra više nego što smo planirali“, rekao je Mali za RTS.

On je istakao da je novi aranžman sa MMF-om savetodavne prirode.

„MMF nam kaže vama ne treba novac, ali šta vam treba jačanje institucija, reforme poreske urpave, konkurentnosti naše privrede i ubrzanje i uvećanje visoke stope rasta“, rekao je Mali i najavio da će u septembru biti predstavljene stimulativne mere za privrednike.

Prema njegovim rečima, Srbiju očekuju teški razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o povećanju plata javnom sektoru i penzija, a u septembru će se znati kolike će biti povišice.

„Ima prostora da se onima koji su podneli najveći teret reformi taj novac vrati na zdravim osnovama. Sa ovakvim makroekonomskim pokazateljima i stopom rasta, Srbija je po izveštaju Evropske komisije vodeća zemlja u regionu po direktnim stranim investicijama“, rekao je Mali.

On je kazao da je u prvih pet meseci ove godine u Srbiji za 15,8 odsto više direktnih investicija nego u istom periodu prošle godine, kada je bio ostvaren rekord.

Prema njegovim rečima, težak je svaki razgovor sa MMF-om, čija misija dolazi u Srbiju u septembru, kao i sa onima koji žele da investiraju u Srbiju.

„Mi se borimo za svakog investitora, za svako radno mesto. Onaj ko ima novac može da ode i u Brazil, Kanadu, Ameriku, Rusiju, Češku, a on treba da dođe u Srbiju“, rekao je Mali.

Izvor: RTS, Beta

Foto: Beta